Може ли Путин да бъде арестуван в ЮАР?

Руският президент се отказа да пътува за среща на върха на БРИКС в Йоханесбург, за да не бъде задържан и предаден на Хага

Новини
14:39 - 19 Юли 2023
3281
Може ли Путин да бъде арестуван в ЮАР?

След месеци колебания дали да участва лично в срещата на върха на държавите от БРИКС, президентът на Русия Владимир Путин в крайна сметка е решил, че няма да пътува до Южна Африка. Срещата е идния месец. Това съобщи в сряда президентството на Южна Африка, което е домакин на срещата.

Според опозиционния руски сайт "Медуза", Путин се е отказал да пътува до столицата ЮАР Йохансбург, след като през март Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за ареста му заради военни престъпления, извършени в Украйна.

В същото време говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече Русия да казала на домакините, че евентуален арест на Путин би означавал обявяване на война. Песков каза пред репортери обаче, че всички са разбрали - без да им е обяснено, какво би означавал опит за нарушаване на правата на Путин, предаде "Ройтерс".

Представяне в местен съд, публикувано във вторник, показа, че южноафриканският президент Сирил Рамафоса е поискал разрешение от Международния наказателен съд Путин да не бъде арестуван, докато е в Йоханесбург, тъй като това би означавало обявяване на война.

Южна Африка трябва да бъде домакин на среща на върха на клуба на нациите БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - следващия месец, на която са поканени да присъстват всички държавни глави на тези страни.

Припомняме, че за руския президент беше издадена заповед за арест от Международния наказателен съд по подозрение за извършване на военни престъпления, свързани с отвличането и депортирането на деца от Украйна по време на войната, започната от Русия през февруари 2022 г.