МС смени 9 представители в съвета за защита от домашното насилие

Новини
17:44 - 15 Май 2024
1823
МС смени 9 представители в съвета за защита от домашното насилие

Министерският съвет смени девет представители на държавата в Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие (НСПЗДН). Това съобщиха от правителствената пресслужба. Актуализацията в състава на Съвета е свързана с промените в структурата на Министерския съвет след назначаването на служебното правителство от 9 април 2024 г. Тя бе необходима предпоставка за провеждането на заседания на Националния съвет.

Служебните министри на правосъдието Мария Павлова, на труда и социалната политика Ивайло Иванов, на здравеопазването д-р Галя Кондева-Мънкова, на младежта и спорта Георги Глушков, както и новият изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане (АСП) Веселин Кожухаров вече са основни членове на НСПЗДН.

Освен това са сменени и заместниците от три министерства и АСП, които са резервни членове на Съвета. От Министерството на правосъдието влиза Спаска Кинчева, от Министерството на труда и социалната политика - Лазар Лазаров, от Министерството на здравеопазването - Добромира Карева, от АСП - Анна Ананиева.

С решение от 19 април т.г. кабинетът определи заместник министър-председателя и министър на финансите Людмила Петкова за председател на Националния съвет.

Националният съвет за превенция и защита от домашното насилие е специализиран, постоянно действащ, колективен и консултативен орган към Министерския съвет за осъществяване на държавната политика за противодействие на домашното насилие. Той координира, наблюдава и оценява политиките и мерките, предприемани от ангажираните институции.

За да се подчертае публичният ангажимент на държавата към проблемите с домашното насилие и да се гарантира ефективното взаимодействие между компетентните органи, е предвидено Националният съвет да бъде ръководен от заместник министър-председател, а в състава му да влизат министри и ръководни представители на други институции.