Мустафа се поклони на Мустафа

Бившият председател на ДПС Карадайъ пусна своя снимка пред паметника на Ататюрк по случай рождения ден на основателя на турската република

Актуални новини
14:05 - 10 Ноември 2023
4980
Мустафа се поклони на Мустафа

Подалият оставка като председател на ДПС Мустафа Карадайъ днес пусна своя снимка пред паметник на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк. Това е първа публична проява на екс шефа, след като се оттегли от поста в партията и като съпредседател на парламентарната група.

"Помним с любов, уважение и милост!", написа под снимката Мустафа Карадайъ, отдавайки почит към видния турски държавник и пръв президент на Република Турция Кемал Ататюрк. Турският държавник е роден на 10 ноември 1881 г. и днес се навършват 142 години от неговото рождение. Също така преди 100 години Мустафа Кемал Ататюрк провъзгласява Република Турция.

През своя 15-годишен мандат като президент, продължил от 1923 г. до смъртта му през 1938 г., той провежда радикални реформи в политическата, социалната, съдебната, икономическата и културната сфера, превръщайки остатъците от бившата Османска империя в светска национална държава. Принципите на реформите на Ататюрк, на базата на които е създадена модерна Турция, са известни като кемализъм. Поради своите военни и политически постижения, Ататюрк е смятан за един от най-значимите лидери на ХХ век.