Музей в Лондон предлага $51 700 заплата на „директор по кафето“

Идеалният кандидат трябва да има “сериозен опит в дегустацията и контрола на качеството на еспресото

Новини
11:58 - 01 Февруари 2020
2078
Музей в Лондон предлага $51 700 заплата на „директор по кафето“

Художественият музей Тейт Британия в Лондон си навлече критики заради това, че предлага годишна заплата в размер на 39 500 паунда (51 747 долара) за позицията “директор по кафето”.

Сумата е по-висока от средната заплaта на куратор в сферата на изкуството в града.

От музея информираха, че задълженията по време на 40-часовата работна седмица на човека на тази позиция ще са “да намира, смесва и изпича кафе,” като идеалният кандидат трябва да има “сериозен опит в дегустацията и контрола на качеството на кафето еспресо.”

Обявата за работа донесе на музея критики за това, че заплащането е по-високо, отколкото годишното трудово възнаграждение на куратор в сферата на изкуството в Лондон, според уебсайта Glassdoor.

Алън Лейтън, секретар на профсъюза Prospect, заяви, че това разминаване е “остро напомняне, не че отговорникът по кафето е много високо платен, а че високо квалифицираните служители на музеите са ниско платени.”

“Без тези квалифицирани служители няма да има галерии и музеи. Време е това да бъде признато и възнаграждението за тези позиции да бъдат подобаващо”, добавя Лейтън, цитиран от CNBC. 

Творецът Гресън Пери пък сподели в Twitter снимка от публикация във вестник с думите “Отказвам се, те спечелиха.”

От Тейт защитиха заплащането за позицията, като заявиха, че “не е справедливо да се сравняват ръководител на отдел с кураторска позиция на различно ниво.”