Музиканти с подписка срещу затварянето на "Терминал 1"

През годините клубът даде сцена, надежда и смисъл, както на публиката, така и на над 150 артисти от България и чужбина

Култура
12:31 - 09 Декември 2022
2576
Музиканти с подписка срещу затварянето на "Терминал 1"

Музиканти стартираха петиция в интернет в подкрепа на столичния клуб "Терминал 1", който се предвижда да затвори врати на Нова година, а финалното събитие да е на 31 декември. Причината за това неприятно решение е, че собствениците на самото място, където се помещава клубът, искат да го използват за други цели.

Мениджърът на "Терминал 1" Мартин Михайлов обяви през ноември, че клубът предстои да затвори, като сподели, че не е било постигнато споразумение за удължаване на договора за наем, въпреки дългите преговори със собствениците.

Сега музиканти, изнасяли концерти в клуба, се обявяват срещу затварянето на круба с апел да се даде нов шанс на "Терминал 1". Инициатор на петицията под надслов "Клуб Терминал 1", за да останем!" е фронтменът на група Jeremy? Ерсин Мустафов.

"През годините Терминал 1 даде сцена, надежда и смисъл както на публиката, така и на над 150 артисти от България и чужбина. Превърна се в дом, който еднакво ласкаво приема ъндърграунд и утвърдени, локални и световни артисти от почти всички жанрове.

Терминал 1 е и мястото, на което идват директно от летището чужденците, които търсят приемственост между различните култури и място, което да припознаят като част от европейската, а и световната клубна сцена. Остров на интернационалност, на спокойствие, че има една точка в София, където си европеец, гражданин на света, който и у дома има къде да се забавлява като в Берлин или Лондон", казват авторите на петицията.

"Терминал 1 е продукт на задълбочено изследване на музикалната сцена на развитите пазари и успя да въведе практики, повлияни от едни от най-популярните клубове в Европа и по света. Терминал 1 е причината да сме тук. Да оставаме. Затова и Терминал 1 трябва да остане, защото няма алтернатива като концепция, бранд и позициониране.

Като гражданско общество, обединено от споделени идеи и ценности, вярваме, че имаме мисия да се застъпим активно за опазването на Терминал 1, както сме виждали много пъти да се случва с подобни сцени по света. Ако вярвате, че Терминал 1 е важен за развитието на града ни, на сцената в България и на общността ни, подкрепете и разпространявайте тази петиция и апел да запазим клуба си точно там, където е вече 9 години", призовават подкрепилите подписката.

В събота, 10 декември, музиканти се събират в "Терминал 1", за да подкрепят клуба и екипа.