Музиката влияе при избора на храна

Металът ни тласка към вредните ястия, класиката - към здравословните продукти

Здраве
13:33 - 14 Април 2019
2017
Музиката влияе при избора на храна

За никого не е тайна, че музиката създава настроение, разтушава и дори лекува. Оказва се, обаче, че тя влияе и при избора ни на храна и в зависимост от слушаната песен и от децибелите ние наблягаме на здравословните или пък на вредните ястия.

До този извод достигнаха преди време учени от Университета в Южна Флорида съвместно с колеги от Швеция. Те проведоха любопитен експеримент. В продължение на няколко дни наблюдавали посетителите в едно стокхолмско заведение, които били обслужвани на фона на различна музика и на различна сила на музиката – от 70 децибела до 55.

Оказало се, че в първия случай клиентите избирали с 20 % по-вредна храна, отколкото при по-тиха музика. Ако в това време в заведението звучала метал музика или пък хард рок, посетителите също залагали на по-вредните ястия. Обратно, ако по уредбата пускали класика или блус изборът падал върху здравословните храни.

Учените обясняват връзката между избора на хората по отношение на храната и музиката с факта, че по-тихата музика действа успокояващо и човек се отнася по-внимателно към това, което поръчва. Той има и повече време да обмисли избора си. Силната музика действа като силен емоционален стимулатор, който действа възбуждащо и ние импулсивно се насочваме към вредната храна, предпочитайки например чийзбургер и пържени картофки.