МВФ дава $1,4 млрд. на Украйна?

Помощ може да получат и съседни държави, като Молдова

Новини
09:56 - 09 Март 2022
2461
МВФ дава $1,4 млрд. на Украйна?

Изпълнителният борд на Международния валутен фонд е готов да одобри в сряда 1,4 милиарда долара спешно финансиране за Украйна, за да й помогне да отговори на руската инвазия, каза управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, цитирана от "Ройтерс".

Георгиева каза на форум, организиран от британския вестник Financial Times, че финансирането е в допълнение към вече отпуснатите 700 милиона долара, изплатени на Украйна от МВФ през декември, и 2,7 милиарда долара в резерви за спешни случаи, които тя е получила като част от разпределението на МВФ през август.

Тя каза, че служителите на МВФ са водили ежедневни разговори с украинските власти, за да им помогнат да управляват икономическата криза, предизвикана от руската инвазия, и да мобилизират необходимата финансова подкрепа и ресурси.

Ръководителят на МВФ каза, че войната е предизвикала шок за световната икономика, като е повишила цените на енергоизточниците и храните, предизвиквайки безпрецедентна мигрантска вълна и ерозирайки доверието на бизнеса.

"Немислимото се случи с атаката на Русия срещу Украйна", каза Георгиева. "Това е трагично и също така води до сериозни последствия."

МВФ също така обмисля как най-добре да подкрепи някои от непосредствените съседи на Украйна, включително Молдова, която търси помощ, каза тя.

Директорът на МВФ заяви, че е твърде рано да се прогнозира въздействието на войната върху световната икономика и мащабните санкции, които САЩ и техните съюзници наложиха на Русия. Също така не е ясно колко може да се свие руската икономика, но рецесията е "много вероятен резултат", предупреди тя.

Изпълнителният съвет на Световната банка в понеделник одобри пакет от заеми и безвъзмездни средства на стойност 723 милиона долара за Украйна, осигурявайки необходимата правителствена бюджетна подкрепа, докато страната се бори с руската инвазия.