МВФ премахна последното препятствие за кандидатурата на Кристалина Георгиева

Възрастовото ограничение отпадна с гласуване

Политика
09:47 - 06 Септември 2019
2041
МВФ премахна последното препятствие за кандидатурата на Кристалина Георгиева

Отпада възрастовото ограничение за позицията изпълнителен директор на Международния валутен фонд, обявиха от институцията. С този ход се дава зелена светлина за българския кандидат Кристалина Георгиева да заеме поста.

Гласуването на предложението се е провело между 21 август и 4 септември.

В изявлението си от Изпълнителния съвет посочват, че от 1951 г. досегашните закони на МВФ са забранявали назначаването на кандидат на възраст над 65 години за изпълнителен директор. Освен това не е било позволено директорът да изпълнява службата си след 70-ия си рожден ден.

Изпълнителният съвет на МВФ участва в избора на наследник на настоящия директор Кристин Лагард, която ще се оттегли на 12 септември. Номинациите за длъжността приключват днес, а подборът трябва да приключи до 4 октомври, посочват още от МВФ.

Благодарение на промяната в устава кандидатурата на българката Кристалина Георгиева, която през август навърши 66 години, става възможна. В момента тя е втори по ранг служител в Световната банка.

Припомняме, в края на август Изпълнителният съвет на МВФ препоръча промяната да бъде утвърдена от Управителния съвет на организацията, който включва представители на всички 189 страни членки на Фонда.