МВнР шефът има стаж в НАТО

Политика
12:06 - 25 Януари 2022
3066
МВнР шефът има стаж в НАТО

Новият министър на външните Теодора Генчовска е родена и отрасла в Павликени. Дипломат №1 има натрупан стаж в структурите на НАТО, научи „Борба“.

Към днешна дата всички погледи са насочени към нея, защото външната политика на страната ни е повече от актуална. Въпросът с Македония, ситуацията в Украйна, руския газ, военните бази на НАТО и привличането на нови икономически партньори от Изтока са все важни дипломатични стъпки, за които трябват гъвкавост и стабилни позиции.

Генчовска е родена на 23 май 1971 година. Детството й преминава в Павликени. Родителите й я записват да учи в ОУ „Св. Климент Охридски“, където тя завършва седми клас. Информацията потвърди и директорът на училището Радка Станева, която провери в архива.

Дипломат номер 1 е записана с моминското си име Теодора Димитрова Дикова. Младата тогава девойка е учила там до 1985 година. В момента в училището не работи нито един от нейните учители.

А самата директорка на училището е започнала работа в Павликенско през същата година. От училището се надяват фактът, че министърката е учила при тях, да е добра реклама.

След Павликени Генчовска заминава да учи в Езиковата гимназия в Русе.

Теодора продължава образованието си в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ със специалност „Съвременна история“, а след това учи и във Военната академия „Георги С. Раковски“. Завършила е много курсове в САЩ и Европа в направления, свързани с международните отношения, военна дипломация и политика и планиране.

Професионалната си кариера започва като експерт по въпросите на сигурността и отбраната в Генералния щаб на Българската армия, където преминава през всички нива на системата, достигайки до началник на отдел „НАТО и Европейски съюз“ в Министерството на отбраната. Работи като съветник по отбраната в Постоянното представителство на България в Европейския съюз и Постоянната делегация на България в НАТО.

Освен това участва в българските делегации на срещите на върха на страните членки на Алианса в Истанбул, Уелс, Варшава и Брюксел. Последно беше и главен експерт към администрацията на президента Румен Радев.

Генчовска беше предложена през лятото за министър на отбраната в проектокабинета на „Има такъв народ“. През декември се оказа, че тя е номинацията на Слави Трифонов за първи дипломат на страната.