МВнР вдига парите за наеми, не и дневните на дипломатите

Общество
09:09 - 19 Декември 2022
2026
МВнР вдига парите за наеми, не и дневните на дипломатите

С 15% да се увеличат средствата за наем на жилищата, които ползват дългосрочно командированите служители на Министерството на външните работи в чужбина. Такава промяна в наредбата за командировъчните предлагат от ведомството.

Служителите на МВнР са в ефективна стачка от началото на месеца. Те настояват основните им възнаграждения да се увеличат и да се спре практиката те да бъдат намалявани при дългосрочна командировка зад граница. Освен това искат да се увеличат и командировъчните им, пише 24 часа.

Миналата седмица служебният външен министър Николай Милков увери, че вече има няколко варианта за вдигането на заплатите. Все още обаче се водят разговори с Министерството на финансите. Най-вероятно служителите в МВнР ще получат 30% увеличение на основните си възнаграждения от догодина, става ясно от заявките досега.

Сега Външно предлага 15% увеличение на парите за наем в чужбина. Размерът им е определен като процент от дневните командировъчни пари, за които обаче не се предвижда увеличение.

Според Закона за дипломатическата служба изпращащата администрация е длъжна да осигури на командирования служител жилище или средства за наем. Поради липсата на достатъчен собствен сграден фонд в чужбина МВнР дава предимно пари за квартири.

Заради войната в Украйна и инфлацията цените за наеми обаче са скочили много, отчитат от Външно. Затова и задгранични представителства - в САЩ, Канада, Берн, Тел Авив, Белград и др., се оплакали, че е невъзможно да се намерят жилища в рамките на сегашните пари, налагало се и служителите сами да доплащат за квартирите си.

Предлаганото 15% увеличение за всички държави е по-малък процент от инфлацията, но ще позволи да се намерят жилища за дипломатите ни в чужбина, пишат от МВнР.

Идеята е парите да се вдигнат още от 1 януари. Изключение ще се направи само за Армения, защото там има “критична невъзможност за наемане на жилища” - цените им са скочили много, а и не се намират свободни заради засиления поток от руснаци (приблизително 80 хил. души), както и девалвацията на валутния пазар с почти 30% от началото на годината, става ясно от мотивите.

На челната снимка: Дипломати протестират за повече пари