МВР: Кметът на София съгласува протеста срещу БФС без становище от СДВР (НА ЖИВО)

Актуални новини
14:47 - 22 Ноември 2023
3844
МВР: Кметът на София съгласува протеста срещу БФС без становище от СДВР (НА ЖИВО)

Кметът на София Васил Терзиев е съгласувал протеста на футболните фенове срещу ръководството на Българския футболен съюз, без да поиска становище от СДВР, каквато е практиката при такива събития. Това заяви пред ресорната парламентарна комисия министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

По думите му съгласуването на протеста се е случило часове преди събитието и затова до последно МВР е имало нагласа, че се организира нерегламентиран протест.

"В деня на протеста разбираме, че този протест вече е съгласуван. Практиката назад в годините е винаги преди съгласуване (от Столична община - б.а.) да се иска становище от СДВР. Това не е направено.
Затова до последно имахме нагласата за организиран нерегламентиран протест, след което стана ясно, че е съгласуван.

И трябваше само в рамките на деня да направим организацията. Тъй като знаехме, че за първи път исторически враждуващи агитки ще се съберат, оценихме, че мероприятието е рисково и взехме решение да изкараме максимален брой служители - около 1500 души. Ако не бяхме взели това наше решение да изкараме толкова сила, можеше последствията да са много по-големи", заяви вътрешният министър.

Ресорната комисия в парламента изслушва вътрешния министър Калин Стоянов. Той заедно с главния секретар на МВР, директорите на СДВР и жандармерията дават информация на депутатите за организацията и охраната при протестите срещу БФС, довели до погрома в София миналия четвъртък.

Снимка: Агнес Методиева