МВР-Пазарджик се отчете пред Иван Демерджиев

Общество
16:51 - 10 Февруари 2023
1681
МВР-Пазарджик се отчете пред Иван Демерджиев

През изминалата 2022 година регистрираните криминални престъпления на територията на област Пазарджик са 1909, а по икономическа линия са 338. Това показва изнесения днес отчет за работата на ОДМВР - Пазарджик, който бе направен в присъствието на вътрешният министър Иван Демерджиев.

Запазва се тенденцията от последните години да преобладават регистрираните престъпления против собствеността, а именно различните видови кражби. Грабежите за изминалата година са 10, което е с 5 по-малко в сравнение с периода на 2021 година. Отчита се леко увеличение на общо регистрираните престъпления, но се наблюдава и голямо увеличение в разкриваемостта, в това число и в разследванията срещу неизвестен извършител, показват анализите.

Един от основните приоритети на оперативния и охранителния състав на пазарджишката полиция е свързан с противодействието срещу разпространението и притежаването на наркотични вещества.

През 2022 година са регистрирани общо 125 престъпления от подобен род и са проведени множество специализирани полицейски операции, при които са установени и задържани множество лица. Забелязва се увеличение на лицата разпространяващи и притежаващи синтетични наркотици – синтетичен канабиноид и хашиш.

През 2022 година на територията на областта са регистрирани общо 670 ПТП, като от тях 246 са тежки с 19 загинали и 313 ранени участници в движението. Най-четите причини за подобни инциденти са свързани със сблъсък между МПС, преобръщане на автомобила, блъскане на пешеходци или велосипедисти. При 90% от тежките ПТП причината за тяхното настъпване е високата скорост и отнемане на предимство.

Служителите на ОДМВР - Пазарджик, работещи по линия на пътния контрол са констатирани 83353 броя нарушения на правилата за движение, при което са съставени 10908 акта за установяване на административни нарушения и са констатирани 71427 нарушения с фиш, от които 39 666 бр. са електрони фишове за превишена скорост и липса на застраховка.