МВР шефът: Има опасност да бъде затворено Черно море

Съществува риск за нашата сигурност заради ескалацията на войната в Украйна, обяви Иван Демерджиев

Политика
20:16 - 25 Септември 2022
8485
МВР шефът: Има опасност да бъде затворено Черно море

"Към момента няма реална опасност от военна агресия, която да засегне пряко територията на България, но това ескалиране в агресията на Руската федерация по отношение на териториалната цялост и суверенитет на Украйна, нас ни притеснява. Освен че ни притеснява като грубо нарушение на нормите на международното право, притеснява ни като последици. Една ескалация на войната е риск за националната сигурност“. Това каза служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев в интервю за предаването „Защо, господин министър?“ по Би Ти Ви.

„Националната сигурност се третира в различни аспекти – икономически риск, риск от авария, волна или неволна, било то в атомна електроцентрала било в друга ключова стратегическа инфраструктура, риск да бъде затворена територията на Черно море, която ни снабдява с много суровини. Всички тези рискове ние сме длъжни да ги предвидим в аванс и да предприемем действия“, допълни министърът.

По думите му служебното правителство вече е започнало да подготвя план за действие, ако настъпят тези рискове. Установили са пропуски в досегашните планове за реакции.

България се справя добре на фона на засиления мигрантски натиск и затова подкрепата за присъединяването ни към Шенген расте, изтъкна Демерджиев.

„Има две държави на пътя на мигрантския натиск – България и Гърция, и фактът, че гръцкият министър ме покани на среща миналата седмица, именно за да споделим опит как ние се справяме с отблъскването на мигрантския натиск, да търси съдействие, ме карат да вярвам, че ние се справяме добре“, подчерта вътрешният министър.

Той изтъкна още, че страната ни има успех при разкриването на престъпни групи, занимаващи се с нелегалния трафик на мигранти. Министърът признава, че над тази незаконна дейност има полицейски чадър, защото тя не би могла да съществува в този обем без такава подкрепа.

Полицейската подкрепа за трафиканти на хора е на различни нива – от обикновени служители до директори на районни управления. Работи се по 4-5 случая, за които има доказатлества, уточни Демерджиев.

Министърът успокои, че извънредното положение в няколко погранични общини в близост до турската граница е обявено само за да се ускори процедурата по ремонт на разбитите пътища в тези региони.