МВР: За 7 месеца има 323 катастрофи с тротинетки, 5 души са загинали

Новини
14:09 - 06 Август 2024
818
МВР: За 7 месеца има 323 катастрофи с тротинетки, 5 души са загинали

323 са катастрофите с участието на електрически тротинетки от началото на годината, а загиналите са 5. Ранените са 192, съобщават от Главна дирекция "Национална полиция".

Оттам съобщават, че индивидуалните електрически превозни средства (ИЕПС), както е официалното име на тротинетките, са регламентирани в Закона за движението по пътищата. 

Първото изискване към тези превозни средства е да са технически изправни. Това реално означава да имат работещи спирачни системи, да разполагат с изрядни светлини и електронен или механичен звънец.

Тук правилата са малко повече. Но основните са свързани с това кой може да управлява ИЕПС, къде може да се кара и с каква скорост.

В закона е записано, че водачите на индивидуални електрически превозни средства могат да ги управляват със скорост до 25 км/ч. Но в същото време е предвидено, че общинските съвети могат с наредба да определят участъци и с по-ниска скорост на движение.

Тротинетки могат да се карат само по изградената велосипедна инфраструктура и по пътищата, където максимално разрешената скорост на движение е до 50 км/ч.

По отношение на това кой може да управлява ИЕПС, тук нещата зависят от възрастта на водача. С текстовете в закона е регламентирано, че минималната възраст за управление на индивидуално електрическо превозно средство е 14 години. Тези деца имат право да карат само по велосипедна алея. За да може да използва и пътища и улици с максимално разрешена скорост до 50 км/ч водачът трябва да има навършени 16 години.

Законът задължава водачите на ИЕПС да се движат с предпазни каски, ако са до 18 години. Освен това в тъмната част на денонощието те трябва да са със светлоотразителни жилетки. С тротинетка не могат да се превозват големи предмети и товари. Забранено е и да се ползва от двама души едновременно.

Освен всичко изброено до тук, важно е също водачите на тротинетки да не забравят, че и за тях са валидни всички общи правила за движение по пътищата. Това са спазване на светлинните сигнали на светофарите, недопускане на неправилни маневри, рязка промяна в посоката на движение, даване на предимство на пешеходците и редица други.