Мюсюлмани нападнаха християнска общност в Пакистан

Свят
16:17 - 16 Август 2023
2081
Мюсюлмани нападнаха християнска общност в Пакистан

Разярена тълпа мюсюлмани нападна християнска общност в Източен Пакистан в сряда, вандализирайки няколко църкви и подпалвайки десетки къщи, след като обвини християните в оскверняване на Корана, съобщиха от полицията и лидери на общността, цитирани от Ройтерс.

Инцидентът е станал в град Джаранвала в индустриалния район Фейсалабад, каза говорителят на полицията Навид Ахмад. Разярената тълпа е нападнала общността, след като двама християни са били обвинени в богохулство, каза той.

Районът е отцепен, докато полицията се опитва да преговаря с тълпата, каза началникът на полицията на провинцията Усман Анвар пред англоезичното онлайн издание Dawn.com.

Една глолямацърква и редица по-малки са били вандализирани, каза той. Десетки хора блокираха близката магистрала.

Местната администрация е извикала паравоенни части, за да се справят с буйната тълпа и да поставят ситуацията под контрол, според правителствена заповед, видяна от Ройтерс.

Християнски лидер, Акмал Бхати, каза, че тълпата е подпалила най-малко пет църкви и е ограбила ценности от къщи, които са били изоставени от собствениците им, след като мюсюлмански духовници са отправили призиви в джамиите, подбуждайки тълпата.

Няколко публикации в социалните медии показват горящи църкви, както и домове на християни.

Богохулството се наказва със смърт в Пакистан и въпреки че никой никога не е бил екзекутиран по такова обвинение, множество обвинени хора са били линчувани от възмутени тълпи.

Правозащитни групи казват, че с обвиненията в богохулство се злоупотребява за уреждане на сметки. Стотици хора лежат в затвора, след като са били обвинени в богоху;ство, тъй като съдиите често отлагат процесите, страхувайки се от възмездие, ако бъдат сметнати за твърде снизходителни, казват те.