МЗ бори пушачите с нов съвет

Здраве
16:36 - 29 Март 2022
2428
МЗ бори пушачите с нов съвет

Министерството на здравеопазването (МЗ) работи за създаване на Национален съвет към Министерския съвет (МС) за координиране на прилагането на Рамковата конвенция на СЗО за борба с тютюнопушенето. Това каза пред участниците в кръгла маса в парламента "Спонсорството от страна на тютюневата индустрия - опасност за здравните политики в България" Илия Тасев, директор на дирекция в МЗ.

Дискусията е организирана със съдействието на Комисията по здравеопазването към Народното събрание, заедно с Коалицията за живот без тютюнев дим и офиса на СЗО у нас.

По думите на Илия Тасев, основните предизвикателства са свързани с предотвратяването на продажбата на тютюневи изделия на непълнолетни, спазването на забраните за пушене на закрито и на някои открити места. Работи се за политики, насочени към личните лекари, за прилагане на програми за отказ от пушене.

МЗ е предприело действия за създаване на междуведомствен орган за координиране на прилагането на рамковата конвенция на СЗО за борба с тютюнопушенето - Национален съвет към МС, обясни той. Идеята за този орган е да помага текстовете от конвенцията да влязат в закона.

Според Павел Антонов, управляващ директор на фондацията "БлуЛинк", няма причина действащите политици да не се активират и да помогнат за разрешаване на проблема. Надявам се да излезем от тук като "парламентарна група за преборване на тютюнопушенето", каза той.
 
Ръководителят на офиса на СЗО в България Скендер Сила обърна внимание, че общественото здраве е свързано с вземане на решения от обществото като цяло. Настоящите нива на пушачите в България, с по-строг набор от политики, могат да бъдат намалени с 23 процента за пет години, хиляди смъртни случаи могат да бъдат предотвратени в по-дългосрочен план, посочи той.

Според анализа на експерти, в усилията си да отслаби политиките за контрол над тютюна, тютюневата индустрия прилага различни подходи като, например, маневриране за оказване на натиск върху политическия и законодателния процес, дискредитиране на доказаната наука, заплахи към правителствата със съдебни процеси.

За да се борим смислено, са необходими политики, посочи Александър Симидчиев, зам.-председател на Комисията по здравеопазване към НС. Ще работим българските граждани да живеят максимално по-дълго и да са максимално по-здрави, заяви той.