МЗ проверява складовете за лекарства след сигнал за задържани препарати

Търговци умишлено не пускат медикаментите, на пазара липсват над 10

Новини
12:39 - 07 Ноември 2022
1242
МЗ проверява складовете за лекарства след сигнал за задържани препарати

Има данни, че търговци задържат лекарства в складовете си. На пазара липсват над 10 медикамента. Това заяви след среща в Министерството на здравеопазването д-р Александър Златанов, заместник-министър на здравеопазването.

Срещата бе първа за създаване на Специализиран съвет за контрол над лекарствоснабдяването. На нея е решено той да заседава веднъж седмично и да подготвя мерки, за да няма липса на медикаменти на пазара.

Зам.-министърът не уточни кои лекарства липсват, МЗ щяло да изпрати списък. Целта обаче е те да бъдат заместени с друг медикамент, който ще помогне на пациента.

Съветът е решил да се промени формулата на СЕСПА, за да няма липсващи медикаменти на пазара. Ще анализира, ще извади причините за липсата и ще има санкции, каза Златанов.

Според Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, трябва всички лекарства в складовете на едро да бъдат проследявани, за да се знае дали тези продукти се изнасят от България.

Той поясни, че фармацевтите ще направят предложение, свързано със закона с европейските лекарства, свързано с търговците на лекарства и аптеките, всяка опаковка да се верифицира и да се отписва със системата за лекарства. В момента по думите на Денев "само около 40% от опаковките се отписват от системата". Целта е да се спре износът им към други държави в Европейския съюз.

И той е категоричен, че СЕСПА създава проблеми и трябва да работи по-добре, да получава по-качествени изходни данни, да се подобри системата за верификация, за да се отписват 100% от опаковките. "Идеята е да не напуска аптеката медикаментът и да стига до пациента, без да се знае", поясни Денев.

Боряна Маринкова, изпълнителен директор на Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства, коментира, че Асоциацията ще внесе искания да има проактивен компонент, да има ясни планове какво следва, когато има недостиг, също как отива информацията до лекуващия лекар и изписващия лекарството фармацевт. За нея коректната формула е контролиране и недопускане на незаконни практики и престъпления с лекарства.

Маринкова посочи, че повечето липсващи продукти са резултат на недостиг по цялата верига още от ЕМА и от доставките.