На 1-во четене: НС прие условията за подалите сигнал за законови нарушения

Въвеждат се изисквания за защита на хората, алармирали за газене на правото

Новини
17:13 - 20 Януари 2023
1387
На 1-во четене: НС прие условията за подалите сигнал за законови нарушения

Депутатите разписаха на първо четене условията и реда за защита на лицата, които подават сигнали за нарушения на законите или публично ги оповестяват.

Законопроектът е част от Националния план за възстановяване и устойчивост и е внесен от ГЕРБ.

В мотивите вносителите заявяват, че с промените се въвеждат изисквания на евродиректива за защита на лицата, които подават сигнали за нарушения на правото на Евросъюза.

Задължени субекти във внесения законопроект за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения са всички работодатели в публичния сектор с изключение на общините с по-малко от 10 000 жители или работодатели с по-малко от 50 работници или служители.

В този случай тези общини ще бъдат освободени от задължението за изграждане на канал за вътрешно подаване на сигнали като се  предоставя възможност те да споделят ресурси за получаване на сигнали за нарушение и за предприемане на последващи действия по тях при спазване на задължението за поверителност.

По отношение на частния сектор се предвижда задължени субекти да са работодатели с по-малко или с повече от 50 работници или служители.

На първо четене се записа, че Комисията за защита на личните данни ще действа като централен орган за външно подаване на сигнали.