На 10 октомври Костов ще дари архива си на ДА “Архиви“

След като бъдат обработени документите ще бъдат достъпни за всички граждани

Новини
12:46 - 03 Октомври 2024
1785
На 10 октомври Костов ще дари архива си на ДА “Архиви“

Държавна агенция „Архиви“ ще приеме като дарение архива на българския политик и една от основните фигури на обществената сцена на прехода Иван Костов, съобщават от ведомството. Това ще стане на 10 октомври (четвъртък). 

Архивът на Иван Костов се състои от шест линейни метра документи на хартия и голямо количество на електронен носител, се уточнява в информацията.  

В архива има лични документи и документи от времето, когато е министър и по-късно министър-председател (1997 г. – 2001 г.), обясни за БТА Мирослав Коев, началник на отдел „Издателска и информационна дейност“, дирекция „Публичност на архивите“. В архива, който Костов ще дари, има и документи от времето, когато е начело на СДС.

Истинската стойност на документите ще стане ясна, когато бъдат обработени, защото по-голямата част от тях не сме ги виждали още, поясни Коев. Той предположи, че дарението ще има висока стойност, защото в държавната агенция има архив на СДС, но не разполагат с всички документи. Една част от архива Иван Костов е използвал при написването на книгите си, добави Мирослав Коев. Той поясни,

че документите, когато бъдат обработени, ще бъдат достъпни за всички граждани.

Иван Костов представи вчера в Националния дворец на културата новата си книга „Свидетелства за прехода: 2000-2009“. Книгата е продължение на тома „Свидетелства за прехода 1989-1999 г.“, излязъл през 2019 г. В новото издание министър-председателят на България в периода от 1997 до 2011 г. представя едно от най-бурните десетилетия в новата ни история, като го пречупва през своите наблюдения, отбелязват от издателство „Сиела“.