На 28 февруари 8 общини избират кмет

Месец след това ще се проведе парламентарният вот

Политика
22:15 - 07 Декември 2020
1532
На 28 февруари 8 общини избират кмет

Генерална репетиция за това как се правят избори по време на пандемия ще има през февруари догодина, когато ще се проведат частични местни избори.

Точно месец преди датата на редовните парламентарни - на 28 февруари, избирателите в 8 населени места в страната ще отидат до урните, за да гласуват за кмет. Това е шанс да бъде проиграна схемата за вот по време на пандемия - със спазване на всички здравни мерки за дистанция и дезинфекция на помещения, химикалки и др.

Очакванията са редовният парламентарен вот да е на 28 март. Дни след като увери, че няма никакво намерение да измества провеждането на изборите в разрешения от закона 2-месечен срок, президентът Румен Радев каза и конкретната дата, на която смята да ги насрочи - именно 28 март. Държавният глава е този, който по конституция насрочва датата за избори.

Мандатът на сегашния парламент изтича на 26 март, а според основния закон изборите за новия трябва да са най-късно до два месеца след тази дата. Това дава възможност да се мисли за дати почти до края на май, а изборният експерт Михаил Константинов дори вече посочи такава - 23 май.

А според чл. 64, ал. 2 от конституцията “в случай на война, военно или друго извънредно положение, настъпили по време или след изтичане на мандата на Народното събрание, срокът на неговите пълномощия се продължава до отпадането на тези обстоятелства”. Това се тълкува и като възможност за сегашните управляващи да удължат мандата си, макар в момента в страната да няма извънредно положение, а само извънредна епидемиологична обстановка. Те обаче не мислят в тази посока, показа проучване на “24 часа”.

Президентът Радев пък бе категоричен за възможно най-ранната дата за вота. “Изборите трябва да бъдат проведени в срок, с доставени лицензирани машини и с всички мерки, които да гарантират правото на всеки българин на вот и да минимизират риска за неговото здраве”, обяви държавният глава. И настоя, че трябва да се създадат необходимите условия от всички, от които зависи това - изборна администрация, изпълнителна власт, законодателна власт.

До март обаче пандемията от COVID-19 няма да е отминала, затова трябва да се мислят правила за вот в тази безпрецедентна ситуация.

Те трябва да са адекватни на епидемиологичната обстановка към деня на изборите, а в момента никой не може да предвиди колко ще са болните напролет, коментираха изборни експерти.