На "Капитан Андреево": Главсекът на МВР показа на Волфганг Соботка от Австрия как се борим с бежанците

Политика
16:35 - 10 Октомври 2023
1799
На "Капитан Андреево": Главсекът на МВР показа на Волфганг Соботка от Австрия как се борим с бежанците

За нас е изключително важно да опазваме както границите на България, така и външните граници на ЕС, заяви главният секретар на МВР Живко Коцев по време на посещението на председателя на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка в района на ГКПП "Капитан Андреево", съобщиха от МВР.

Гостът заедно с председателя на Народното събрание Росен Желязков се запознаха на място с дейността на „Гранична полиция“, както и с контрола и мерките за предотвратяване на опитите за незаконно влизане в България, съгласно изискванията и стандартите, прилагани в страните от Шенгенското пространство, и разгледаха инженерното възпрепятстващо съоръжение и системите за наблюдение.

Главен комисар Коцев посочи, че въпреки безпрецедентния миграционен натиск българската държава се справя изключително успешно с противодействието на нелегалната миграция:

"Отчитаме завишение на наказателните производства с над 75% и над 30% увеличение на осъдителните присъди. Това е ясно доказателство, че имаме воля и се справяме успешно с нелегалната миграция, както с наш ресурс, така и благодарение на доброто взаимодействие на партньорските служби и най-вече на турската държава. През последните седмици турските колеги предприеха широкомащабна операция във вътрешността на страната, реципрочна на мерките, предприети от нас. В резултат на това през последните седмици засичаме спад на миграционния натиск и изключително намален брой на нелегално преминаване през границата. Това се дължи на денонощния обмен на информация, който се осъществява в режим 24/7. Всеки един опит - било засечен от нас, или от турската страна, се обменя в реално време и се реагира."

България е изключително важен партньор за нас, подчерта председателят на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка. Трябва да се оценят усилията, които се полагат от българска страна, за да се подсигури и опази границата, отбеляза Волфганг Соботка.

Много е важно, че дойдохме на място, за да видим не просто поредното инженерно съоръжение и технологиите в действие, а как работят хората и цялата система, подчерта председателят на Народното събрание Росен Желязков. Той изрази благодарност за ежедневните усилия, които полагат служителите и отбеляза, че предизвикателството е огромно и е общоевропейски ангажимент да се охраняват границите на ЕС. Вярвам, че ще бъде оценено, че България се справя по най-добрия възможен начин с помощта на нашите партньори от Съюза, добави Желязков.