На търг в Ню Йорк: Продадоха за $ 47 500 медальона на Хан Омуртаг

Вместо да участва в аукциона, България поиска от ФБР да спре сделката

Новини
14:00 - 16 Януари 2020 (обновена)
47126
На търг в Ню Йорк: Продадоха за $ 47 500 медальона на Хан Омуртаг

Златният медальон на хан Омуртаг, който бе обявен за продажба чрез търг от аукционна къща „Класик нумизматик груп” в Ню Йорк, вече е продаден. Това става ясно от сайта на аукциона.

Ценната историческа находка е купена за 47 500 долара от колекционер на търг с тайно наддаване, провел се на 15 януари. Възможно е купувачът да е българин, като у нас се спрягат имената на Васил Божков и братя Бобокови. Те все още не са потвърдили дали са участвали в търга.

Наддаването за медальона стартира от 30 000 долара. Аукционът в Ню Йорк се е провел въпреки опита на България да осуети продажбата на ценната монета. По-рано днес Ангел Папалезов, началник на сектор „Престъпления с културно-исторически ценности” в Главна дирекция „Национална полиция”, обяви в ефира на Би Ти Ви, че американската прокуратура и ФБР извършват разследване за случая с ценната реликва и как тя е попаднала в САЩ.

Според информация на Lupa.bg, още в края на декември България е изпратила писмо до американските власти тази монета да бъде свалена от търга в Ню Йорк и да бъде предадена на българската държава като национална ценност, изнесена нелегално.

Предвид осъществената сделка с медальона на Хан Омуртаг обаче става ясно, че властите в Америка изобщо не са отразили искането на България да им предаде реликвата.

Нумизматът Митко Станков намери ценната монета, която вчера бе продадена на търг в Ню Йорк

Медальонът на Хан Омуртаг бе открит преди месеци в частна колекция от нумизмата и експерт по антики Митко Станков, който живее във Виена. Той бил помолен да даде становище за колекцията и открил в нея монетата. Собственикът не пожелал да му я продаде и я изкарал на търг, разказва самият Станков в интервю пред e-vestnik.bg.

Продадената на търг в Ню Йорк монета е от същата матрица, като онази в Националния музей, само че новопоявилият се екземпляр е с по-хубав отпечатък, с по-ясни надписи. Монетата може да се окаже онзи екземпляр описан и скициран от археолога Карел Шкорпил през 1905 г.

Кориците на две книги, издадени на Запад, за българската средновековна история, са илюстрирани с медальона на хан Омуртаг.

Единственият доскоро известен медальон на Хан Омуртаг е изложен в Националния исторически музей. За ценността му най-добре говори факта, че монетата е украсила кориците на две книги за средновековна българска история, публикувани на Запад. Остава загадка защо министърът на културата Боил Банов не е направил необходимото, за да участва и България в аукциона и откритата монета да бъде изложена в български музей.