На украинската граница: Майка прегърна и спаси непознати деца (СНИМКИ)

Новини
16:00 - 01 Март 2022
7449
На украинската граница: Майка прегърна и спаси непознати деца (СНИМКИ)

Стискайки мобилен телефонен номер на жена, която никога не е срещала, Наталия Аблеева прекоси границата от Украйна с Унгария, взела със себе си скъпоценен товар. Непознати деца. Чакайки на граничния пункт от украинска страна, Аблеева се срещна с отчаян 38-годишен мъж от родния й град Камянец-Подилски, с малките му син и дъщеря.

Граничарите не го пуснаха. Украйна забрани на всички украински мъже на възраст между 18 и 60 години да напускат, за да могат да се бият за страната си.

„Баща им просто ми предаде двете деца и ми се довери, като ми даде паспортите им, за да ги доведа“, каза 58-годишната Аблеева, обгръщайки ръцете на младото момче, което познаваше само от няколко часа.

Украинската майка на децата е била на път от Италия, за да ги посрещне и да ги отведе на безопасно място, сподели бащата. Той даде мобилния номер на майката на Аблеева и се сбогува с децата си, увити срещу студа в дебели якета и шапки.

Аблеева беше оставила собствените си две пораснали деца в Украйна. Единият полицай, другото - медицинска сестра, като нито единият не можеше да напусне Украйна по силата на мобилизационния указ.

Тя хвана двете малки деца за ръка и заедно преминаха границата.

От унгарска страна в Берегсурани те чакаха, седнали на пейка близо до палатка, поставена за постоянния поток от бежанци, преминаващи през границата. Момченцето плачеше, когато мобилният му телефон звънна.

Беше майка му, тя беше почти на граничния пункт.

Когато 33-годишната Анна Семюк пристигна, с русата й коса, събрана на опашка, тя прегърна сина си и отиде при дъщеря си, лежейки изтощена в задната част на колата и увита в розово одеяло.

Тогава тя благодари на Аблеева. Стоейки в студа на осеяната с храсти земя, а двете жени се прегърнаха за няколко минути и започнаха да плачат.

"Всичко, което мога да кажа на децата си сега, е, че всичко ще бъде наред, каза уверено Семюк. - След една-две седмици и ще се приберем вкъщи".