На Великден по 3 яйца на ден. Повече е опасно!

Здраве
12:25 - 28 Април 2019
2461
На Великден по 3 яйца на ден. Повече е опасно!

Колко яйца на ден е безопасно да консумираме? Този въпрос е особено актуален на Великден, когато яйцата са неизменна част от празничната трапеза.

Според последните световни медицински изследвания можем да си позволим по три яйца на ден, като това е безопасната доза. Лекари обаче веднага уточняват, че това количество не бива да се поглъща всеки ден, а освен това бройката не важи за хора с алергии и с тежки сърдечни и стомашно-чревни проблеми.

Яйцата са сред най-питателните храни, застъпени в човешката диета. Те са сравнително евтин източник на качествен, биоусвоим протеин, на витамините В и D, както и на полезните минерали селен, цинк, желязо и мед.

Високото съдържание на холестерол обаче им носи лоша слава. В жълтъка на едно средно яйце се намират средно 186 милиграма холестерол. Това представлява над 60 % от необходимия дневен прием на холестерол за човешкото тяло. Много хора се безпокоят от този факт, приемайки, че завишеният прием на диетичен холестерол повишава нивата на кръвния холестерол.

Какво става, когато хапваме повече от 1 яйце на ден? Вариантите са два:

Ако спадате към групата хора с повишен риск от сърдечни заболявания – с наднормено тегло, пушите, имате високо кръвно налягане, храните се с вредна храна или в семейството ви има хора с висок холестерол и история на сърдечни заболявания и диабет – съветът е не повече от едно яйце на ден.

Ако спортувате активно, нямате предразположеност към сърдечни заболявания и диабет и спазвате добър хранителен режим с достатъчно зеленчуци и полезни мазнини, не би трябвало да имате проблем с консумацията на 3 до 4 яйца дневно.