На второ четене: Приеха промени в реда за определяне на обезщетенията за безработица

Актуални новини
12:18 - 02 Август 2024
803
На второ четене: Приеха промени в реда за определяне на обезщетенията за безработица

Парламентът прие и на второ четене промени в реда за определяне на обезщетенията за безработица за осигуряващите се в България и в страна член на Европейския съюз (ЕС), с които се уеднаквява редът за определяне размера на обезщетението. Измененията са в Кодекса за социално осигуряване.

Предвижда се при формиране на размера на паричното обезщетение за безработица за хората, които работят за кратък период в държава член на ЕС, да се вземат предвид доходите за последните 24 месеца. Когато в периода, от който се определя среднодневното възнаграждение или среднодневният осигурителен доход, или в месеца, в който е прекратено осигуряването, се включва осигурителен стаж, придобит по законодателството на държава, с която се прилагат европейските регламенти, при определяне размера на паричното обезщетение се вземат предвид: доходите, получавани от лицето по време на последната му работа; всички доходи в България, както и тези в други страни, за които се прилагат европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването, записа Народното събрание. 

Депутатите гласуваха за международните договори в областта на държавното обществено осигуряване Националният осигурителен институт (НОИ) да прилага европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност. НОИ поддържа информационна система за получените парични обезщетения за безработица на база придобит осигурителен стаж по законодателство на държава, с която се прилагат тези регламенти, записа още парламентът. 

Народните представители от ДПС, нечленуващи в парламентарна група, не се съгласиха с приетите промени. Според нас регламентите на ЕС имат пряко действие и не могат да бъдат дописвани с текстове от националното законодателство, обясни Ахмед Вранчев. Той съобщи, че в деловодството на парламента са внесени 8000 подписа за запазване на досегашния режим на изчисляване размера на обезщетението за безработица. 

Звезделина Каравелова от „Възраждане“ посочи, че подписката е организирана с подкрепата на двама народни представители  -  Вранчев и Ибраим Зайденов, което било видно от Фейсбук. Тя добави, че и в кметството на село Рибново се събират подписи, а в магазините били пуснати бланки за попълване. Получилите обезщетение по досегашния ред в Благоевград са 32,6% от хората с право на обезщетение, в Търговище – 6,7%, в Кърджали – 5,7%, в Пазарджик – 5,3%, което прави обща цифра от близо 50%, сметна депутатът на „Възраждане“. 

По предложение на Десислава Танева от ПГ на ГЕРБ-СДС направено в зала, депутатите удължиха от 90 на не повече от 120 календарни дни паричните обезщетения за временна неработоспособност поради трудова злополука и професионална болест на лицата, които са на трудов договор за работа през определени дни от месеца. 

По време на дебата по законопроекта се разрази и спор, извън обсъжданата тема.

Явор Божанков („Продължаваме промяната-Демократична България“) попита как се издават акредитации на журналисти за Народното събрание, визирайки влогъра Симон Милков. Защо му дават думата в комисии, да дава мнения, моля да ни разясните нормално ли е това, обърна се към председателя на парламента Рая Назарян Божанков.

Изслушването на Милков във временната комисия за „Исторически парк“ на Ивелин Михайлов, стана по изричното искане на депутатите на ПП-ДБ в комисията, отговори му Цвета Рангелова, председател на временната комисия.

Нямате право да излизате по средата на второ четене и да си правите някаква кампания, каза му Рая Назарян, като преди това му отне думата. Г-н Сабрутев, не ме плашете с оставки, ако искате процедура, вземете думата, добави тя.