Началникът на отбраната: Трансформацията на армията ни е огромна

Адмирал Ефтимов потвърди, че очакваме първите два самолета Ф-16 у нас в първото тримесечие на 2025 г.

У нас
11:52 - 06 Май 2024
1072
Началникът на отбраната: Трансформацията на армията ни е огромна

"Армията ни е по-силна и по-подготвена, защото отбранителните способности не се измерват само с брой дула, танкове, артилерийски системи и кораби. Отбранителната способност е комбинация от много елементи, един от най-важните е оперативната съвместимост. Новите образци въоръжения и техника са критично важни, за да може да бъдем адекватни във воденето на военни действия в многодомейна среда".

Адмирал Ефтимов потвърди, че очакваме първите два самолета Ф-16 у нас в първото тримесечие на 2025 г. Паралелно с това върви и модернизацията на авиобаза "Граф Игнатиево", посочи той.

"Има три групи проекти, деканирани в базата. Първата група е пряко свързана с приемането на самолетите, втората - с експлоатацията и поддръжката и третата касае цялостната модернизация на авиобазата. Не е правено такова нещо в България, затова усилията са към конкретни обекти, за да можем да приеме самолетите в началото на 2025 г., да продължи експлоатацията"

По думите му военните са тези, които са инициирали промяна на стратегическата концепция на НАТО.

"НАТО обаче е политико-военен съюз и докато се постигне консенсус, е трудно. Ние алармирахме и изискахме за повече инвестиции в отбраната. За съжаление обаче това нещо закъсня в България".