Националната награда "Йордан Радичков" с второ издание

Първото издание на конкурса бе спечелено от Деян Енев за сборника му "Лала Боса"

Култура
12:03 - 26 Февруари 2021
1527
Националната награда "Йордан Радичков" с второ издание

Наградата за сборник с разкази е учредена в Берковица по случай 90-годишнината от рождението на автора. Конкурсът се организира от община Берковица, домакин на събитието, с представител от Министерството на културата.

Конкурсът е национален и ежегоден. Наградите се връчват в китния град под връх Ком на рождения ден на писателя - 24 октомври, и са съпроводени с културна програма, която включва книжна борса, представяния на книги, изложби, видеопрожекции, дискусии, срещи с творци, работили с Йордан Радичков. В конкурса могат да участват всички български автори (без възрастови ограничения), издали сборник с разкази през 2020-2021 г., като всеки от тях може да се представи само с един сборник. Крайният срок за включване в конкурса е 31.07.2021 г.

Носителят на отличието се излъчва от петчленно авторитетно жури, съставено от литературоведи, литературни критици, писатели и интелектуалци, които познават творчеството на Йордан Радичков и имат широк поглед върху съвременната българска литература. В журито участват представители на община Берковица и на Министерството на културата. Очаква се скоро да бъде ясен тазгодишният му състав.

Две седмици преди награждаването журито обявява кратък списък с номинираните автори и сборници. Отличените писатели се канят на церемонията по награждаването. Лауреатът получава парична премия в размер на 1500 лева, диплом от община Берковица и статуетка, изработена от скулптора проф. Емил Попов, по рисунка на Йордан Радичков; втора награда - 1000 лв. и диплом; трета награда - 500 лв. и диплом. По преценка на журито може да бъдат връчени допълнителни, специални или съпътстващи отличия.

Първото издание на конкурса бе спечелено от Деян Енев за сборника му "Лала Боса".