Нацистите вън – скандират хиляди в Германия

Полицията е установила 60 крайнодесни лица, които представляват заплаха за обществения ред

Свят
13:32 - 21 Февруари 2020
1625
Нацистите вън – скандират хиляди в Германия

Хиляди хора участваха на бдение в Германия, след като нападател с крайнодесни убеждения уби девет души в наргеле барове в град Ханау, информира АФП.

Заподозряният, 43-годишният германец Тобиас Ратиен, беше открит мъртъв в дома си. Полицията откри в жилището на нападателя и 72-годишната му майка, която вероятно е убита от Ратиен преди да се самоубие.

Стотици хора, много от тях носиха свещи или бели рози, се събраха в Ханау вчера вечерта, за да покажат солидарност с жертвите.

Много хора се събраха също във Франкфурт и пред Бранденбургската врата в Берлин. Някои от тях носиха плакати "Да приемем расизма лично" и "Никога отново". Подобни сцени имаше в десетки градове в Германия.

Деветимата загинали в двата бара в сряда вечерта са на възраст между 21 и 44 г. Всички те имат "мигрантско минало", въпреки че някои от тях са германски граждани, обяви федералният прокурор Петер Франк.

Роднини и приятели на жертвите се събраха пред бар "Арена". Със сълзи на очите те се прегръщаха. 82-годишната Инге Банк, която живее до бара коментира, че трябва да ги унищожат превантивно, ако нацистката партия се връща.

Германският президент Франк Валтер-Щайнмайер постави венец с бели цветя пред бар "Арена" преди да се обърне към участващите на бдението в Ханау.

Щайнмайер, който служи като морален компас на нацията, осъди нападението като "брутален терористичен акт". Но той е насърчен да види "хиляди, може би десетки хиляди" в страната да почитат жертвите.

Германският президент каза, че искат да живеят заедно и че това е най-силният начин за борба с омразата. В същото време присъстващите скандираха "нацистите вън".

Германски политици осъдиха антиислямската и антиимигрантска партия "Алтернатива за Германия" за нормализирането на езика на омразата и насърчаване на ксенофобски настроения през последните години.

Полицията на Германия е установила 60 крайнодесни лица, които представляват заплаха за обществения ред.

Миналия петък властите арестуваха 12 крайнодесни, които се смята, че са подготвяли терористични атаки.