Нацистка сган превзема София за рождения ден на Хитлер

Хиляди крайнодесни от всички краища на Европа идват по покана на БНС

Общество
12:48 - 16 Април 2019
4701
Нацистка сган превзема София за рождения ден на Хитлер

Вълна от хиляди неонацисти ще залее София на 20-и април за 130-ия юбилей от рождението на любимия си водач Адолф Хитлер. Неформален „домакин” на сборището от крайнодесни елементи от цяла Европа са организаторите на „Луковмарш” от Българския национален съюз.

На 21 април в столицата е предвидена „идеологическа конференция” с участието на някои от най-крайните неонацистки групи от Германия, Франция, Полша, Унгария и Чехия, които безпрепятствено са марширували у нас и по други поводи през годините.

Източник пот МВР сподели пред Lupa.bg, че службите са отлично информирани за предстоящите нацистки изстъпления и следят всички съмнителни елементи. Въпреки това представителите на малцинствените групи и ЛГБТ обществото да се чувстват предупредени на 20-и и 21-и април да не подават на провокации и да се въздържат от публични прояви.

Ето и организациите, които ще участват в „честването” според сайта на БНС. Поясненията за дейнсотта им са на организацията „Атифашистко действие” – България:

Die Rechte („Десните”), Германия – отцепили се от по-старата неонацистка партия NPD. Това са същите хора, които отправиха препратки към нацизма на Die Rechte в тяхното видеообръщение за Луковмарш. „Идеологията, срещу която се води война, не загина на 8 май 1945 година. Тезите на националното и социалното продължават да живеят в сърцата на европейските националисти”, се казва там.

Les Nationalistes, Франция. Основателите на Jeune Nation са известните с крайнодесните си убеждения Александър Габриак и Иван Бенедети чиито снимки от периода им на участие във вече забранените неонацистки организации Oeuvre Francaise и Jeunesse Nationliste, с вдигнати десни ръце за нацистки поздрав, изобилстват навсякъде в интернет.

Légió Hungária („Легион – Унгария”) открито използват келтски кръст на логото си, особено докато честват хитлеровите Waffen-SS в Будапеща.

Полските Szturmowcy („Щурмоваци”) са участници в най-екстремисткото крайнодясно крило на т.нар. „Марш на независимостта” във Варшава и агресивното прекъсване на студентски ЛГБТ изяви.

 Според сайта на БНС, на срещата на 21-ви април „всяка от организациите ще направи презентация на своите идеи, както и на дейността, която развива. Ще говорим за общи инициативи, които сме провеждали и ще разкрием интересни подробности за бъдещите планове, които имаме. Всяка от организациите ще има и информационен щанд, на който ще бъдат представени различни материали. Ще има възможност и за въпроси към нашите гости. Който желае да се запознае с нашата обща борба е добре дошъл!”

В продължение на два дни в центъра на София ще се провеждат националистически и неонацистки сборища. От сайта на БНС беше премахнато мястото на конференцията – зала „Европа”, тъй като домакините са отказали да приемат крайнодесните си гости. Засега не е ясно къде ще се проведе „честването” на Фюрера.