Над 10 пъти са се увеличили случаите на коклюш в Европа

Бебетата под шест месеца, които не са имунизирани или са само частично ваксинирани, са с най-висок риск от сериозни последствия от болестта

Новини
13:29 - 08 Май 2024
1680
Над 10 пъти са се увеличили случаите на коклюш в Европа

Над 10 пъти са се увеличили случаите на коклюш в Европа за две години, отчита Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията.

През 2023 година и до април тази година страните от Европейския съюз и европейското икономическо пространство са съобщили за близо 60 000 случая на коклюш. Това е повече от десетократно увеличение в сравнение с 2022 и 2021, като коклюшът продължава да е значителен проблем за общественото здраве.

Бебетата под шест месеца, които не са имунизирани или са само частично ваксинирани, са с най-висок риск от сериозни последствия от болестта.

Мнозинството от хоспитализираните и смъртните случаи заради заболяването са точно при тази уязвима възрастова група.

"Докато се справяме с епидемията от коклюш, е важно да помним, че на риск са изложени специално животите на децата", подчерта директорът на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията Андреа Амон, а еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду припомни, че срещу заболяването има безопасни и ефективни ваксини.

При възрастните хора, както и за всички, които имат придружаващи заболявания, също има повишена вероятност от тежко протичане или хоспитализация.