Над 100 000 животни се удавиха при наводненията в Гърция

Миризмата от разлагането на труповете се усеща осезаемо

Актуални новини
18:58 - 14 Септември 2023
2555
Над 100 000 животни се удавиха при наводненията в Гърция

В резултат на наводнението в Тесалия и част от Централна Гърция, над 100 хиляди животни са загинали. Според кметът на Тирнаво, Янис Кокурас, „Ако не бъде осигурена незабавна помощ с храна, оцелелите след бедствието ще умрат от глад. Унищожени са селски и провинциални пътища. Хиляди хектари посеви са под тонове вода. Винопроизводителите не могат да стигнат до лозята си, а сега се бере гроздето”.

Ударът върху животновъдството и земеделското производство е огромен не само за региона, но и за цялата страна.

Към 14 септември Тирнаво все още остава блокиран, а експертите още не могат да назоват датата, когато водата ще се оттегли.

По първи оценки на животновъдите около 1/3 от животните са загубени, но е необходимо детайлно отчитане.

Когато нивото на водата спадне, ще стане ясен пълният мащаб на бедствието. Миризмата на мъртви животни вече се усеща осезаемо. Непосредствените приоритети на властите са събирането, заравянето и изгарянето на животински трупове с цел предотвратяване на заболявания. В Тесалия вече работят 11 хладилни контейнера, които събират животните.

Бъдещето на фермерите и пастирите от Тесалийската равнина е неизвестно, тъй като нивите, където се отглеждаше фураж и оборудването за обработка и съхранение на фураж бяха повредени или унищожени, а много животни – овце, крави, телета и птици се удавиха.

Експертите бият тревога за чешмяната вода, защото е замърсена от животински трупове и пестициди.

Генералният щаб на гръцката армия изпрати в засегнатите райони пет дезинфекционни станции. Решението на Обединения комитет на началник-щабовете дойде часове, след като експерти предупредиха за риск от избухване на инфекциозни заболявания в засегнатите райони поради липса на питейна вода. Властите се опасяват, че инфекции и вируси като тиф и антракс могат да се появят.

Министерството на здравеопазването алармира за инфекциозни заболявания в Тесалия и затова здравният център към лабораторията по обществено здраве на Медицинския факултет на Тесалийския университет вече е създал система за епидемиологично наблюдение и незабавно откриване на възможни случаи на гастроентерит или други инфекциозни заболявания.