Над 120 трабанта дефилираха във Велико Търново на Трабант фест (СНИМКИ)

Общество
16:13 - 18 Март 2023
2900
Над 120 трабанта дефилираха във Велико Търново на Трабант фест (СНИМКИ)

Над 120 трабанта дефилираха във Велико Търново на традиционния Трабант фест, който в продължение на 12 години се организира в навечерието на празника на старата столица – 22 март. Очаквахме около 100 автомобила от легендарната марка, но регистрирахме над 120, като първите, които пристигнаха днес, бяха от Румъния, коментира за БТА Ивайло Антов от организационния екип.

Според него интересът към ретро автомобилите е постоянен, като същевременно се увеличава броят на хората, които колекционират автомобили с марката „Трабант“, тъй като той вече не се произвежда. Сред тях е Ина Николова от София, собственик от две години на розов трабант, който носи името Пеперудената фея.

„От младини мечтаех да имам трабантче, което да боядисам в розово, за да създавам настроение“, посочи тя и допълни, че за две години с двутактовия автомобил е изминала над 45 хиляди километра. През миналата година с него е отишла до Цвикау – „родното място на трабантите“, а преди това е обиколила контурните граници на България със същия автомобил.

С трабант далматинец пристигна Цветан Найденов от София, по-известен в колекционерските среди като Доктор Зизи. Километражът на „далматинеца“ показва 405 километра, които автомобилът е очаквал да бъдат навъртени от 12 години, паркиран в двора на стопанина си.

Всички колекционери на трабанти сме едно семейство и имаме една и съща диагноза, за която няма лечение, защото то е ужасно скъпо. „Наливаш пари и колкото повече пари наливаш, толкова повече идеи идват, така положението остава безнадеждно“, определи той страстта на ретро колекционерите.

Собствениците на трабантите преминаха в дефиле по главните улици на града, след което на паркинга под крепостта „Царевец“ се състоя състезание за майсторско шофиране.