Над 1200 жители в Овча могила бедстват без вода

Вода имано водопровод няма

Общество
14:52 - 18 Юли 2023 (обновена)
696
Над 1200 жители в Овча могила бедстват без вода

Политическата криза у нас взе за заложници хората в най-голямото свищовско село Овча могила, където вчера беше обявено безсрочно бедствено положение заради безводието. Година и половина – две по министерските бюра се прехвърлят проектите за довеждащи водопроводи за четири свищовски села, включително и за Овча могила. 

Ситуацията вече е кризисна, коментира кметът на община Свищов Генчо Генчев. Вода във водоизточниците има, проблемни са водопроводите за селата Овча могила, Червена, Горна Студена и Александрово, където загубите са по 70-80 процента. 

В Овча могила вече са осигурени водоноски за битови нужди. От Държавния резерв се чакат близо 10 хиляди литра минерална вода за пиене. 

В министерствата стоят блокирани пари, а хората бедстват, коментира Генчев: 

"Ето писмата, с които съм ги уведомявал с години – 2021, 2022, 2023-та, че проблемите съществуват и рискът е неизбежен. Овча могила я преминахме преди 3 седмици на режим като мислим, че с това нещо ще успеем". 

Но не успяха да спасят най-голямото свищовско село. Вода във водоизточника има, няма годни тръби, която да я доведат до разпределителната мрежа, а от там до чешмите на хората в Овча могила, разказва Христан Христов, който е секретар на селото от 21 години: 

"Всички знаем каква е причината – това е довеждащият водопровод от съседното село Червена, което е близо 7 км. Проблемът е в това, че самото трасе минава покрай много дерета, земеделски земи и авариите са много и трудно откриваеми, то е старо, амортизирано и вече е време, надявам се, за подмяна".