Над 1300 арестувани на протестите в Русия, жена е пребита до смърт

Петиция срещу мобилизацията в интернет вече събра над 230 000 подписа

Русия
16:02 - 22 Септември 2022
2862
Над 1300 арестувани на протестите в Русия, жена е пребита до смърт

Най-малко 1332-ма са арестуваните на снощните протести в Русия след обявената от президента Владимир Путин мобилизация, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Това са най-големите протести в страната след тези, последвали обявяването на началото на офанзивата в Украйна. Най-много излязоха в Санкт Петербуг и Москва, като в социалните мрежи се появи информация за пребита до смърт от милицията млада жена.

Петиция срещу мобилизацията в интернет вече събра над 230 000 подписа.

Сайтовете на компании за въздушен превоз бяха залети от заявки след речта на Путин, показвайки притесненията на много руснаци. 

"Всички се страхуват. Аз съм за мира и не искам да ми се налага да стрелям. Но в момента е много опасно да се излиза, иначе щеше да има много повече хора", обясни Василий Федоров, участващ в протест в Санкт Петербург. Студентът носи пацифистка емблема на гърдите си.

По данни на руската правозащитна организация OВД-Инфо, само в Москва са били задържани най-малко 538 души, а в в Санкт Петербург - 479. И в двата града има случаи на пребити участници в протестите. В 15 полицейски участъка в Москва на задържани мъже са били връчени повиквателни за военния комисариат (орган, отговарящ за мобилизацията - бел. ред.).

Задържани има и при протести в Екатеринбург, Перм, Уфа, Челябинск, Красноярск, Воронеж, Краснодар, Твер, Саратов, Калининград, Рязан, Петрозаводск, Иркутск, Архангелск, Тула, Новосибирск, Королев, Улан-Уде, Железногорск, Ижевск, Самара, Салават, Волгоград, Вологда, Якутск, Томск, Тюмен, Казан, Иваново, Сиктивкар, Сургут, Нижни Новгород, Калуга, Вятски поляни, Смоленск и Белгород, по данни на OВД-Инфо.