Над 1500 нови случая на коронавирус в Словения

От днес в страната всички събирания извън семейния кръг са забранени

Свят
15:17 - 13 Ноември 2020
2946
Над 1500 нови случая на коронавирус в Словения

От днес влизат в сила повечето от затегнатите епидемиологични мерки, които бяха приети в четвъртък в Словения, където през последните 24 часа са потвърдени нови 1508 случая на коронавирус, съобщи агенция Хина.

Медиите в Словения съобщиха тази сутрин, че са били направени 5762 теста, като позитивните днес са били малко по-малко в сравнение с предишните дни - 26,17 процента. В страната също са регистрирани 41 смъртни случая, най-голям брой досега, предава БТА.

Здравният министър Томаж Гантар заяви вчера, че локдаунът, който правителството въведе преди три седмици, не е довел до желаните резултати, тъй като броят на новозаразените, пациентите в болници и смъртните случаи е продължил да расте, но експоненциалният ръст на нови инфекции е намалял.

От днес всички събирания извън семейния кръг са забранени, а от понеделник общественият транспорт, с изключение на такситата, ще бъде изцяло спрян.

Мерките на границите са също по-твърди, така че хората, които имат имоти или яхти в Хърватия, вече няма да могат да ги посещават за 48 часа без за бъдат тествани, а също е забранено да се посещават членове на семейството в страни извън ЕС, което най-много засяга работниците от Сърбия и Босна и Херцеговина.

Продължават да бъдат в сила мерките, приети на 25 октомври, според които училищата провеждат уроци онлайн, забранено е да се напуска домът късно през нощта, а носенето на маски навън и в затворени помещения е задължително.

Всички публични събирания, празненства и представления са забранени, включително сватби, ако не са одобрени от държавата по искане на булката и младоженеца.

От понеделник всички търговски центрове в Словения ще бъдат затворени и само магазини, продаващи храна и най-необходими продукти, ще работят. Новите по-строги мерки ще бъдат в сила 14 дни.