Над 35% от хоспитализираните в САЩ са с поразени бъбреци

Няколко групи отбелязват повишен процент на бъбречна недостатъчност сред пациенти със COVID-19

Свят
12:03 - 14 Май 2020
3284
Над 35% от хоспитализираните в САЩ са с поразени бъбреци

Над една трета от пациентите, лекувани за COVID-19 в голяма медицинска система в Ню Йорк, развиват остро увреждане на бъбреците и близо 15% се нуждаят от диализа, съобщиха американски учени, цитирани от "Ройтерс".

Изследването е проведено от екип на Northwell Health, най-големият доставчик на здравни услуги в щата Ню Йорк.

"Установихме първите приети 5449 пациенти, 36,6% развиха остра бъбречна травма", коментира съавторът на изследването д-р Кенар Джавери, асоцииран началник на нефрологията в Хофстра/Нортуел в Грейт Нек, Ню Йорк, чиито открития са публикувани в списанието Kidney International.

Острото увреждане на бъбреците възниква, когато бъбреците не успеят и не могат да филтрират отпадъците. От тези пациенти с бъбречна недостатъчност 14,3% се нуждаят от диализа, допълва Джавери.

Изследването е най-голямото досега за преглед на увреждане на бъбреците при пациенти със COVID-19. Това може да е полезно, тъй като други болници са изправени пред нови вълни от пациенти със заболяването, причинено от новия коронавирус, който е заразил над 4,3 милиона души и е убил над 295 000 в световен мащаб.

Няколко групи отбелязват повишен процент на бъбречна недостатъчност сред пациенти със COVID-19.

Джавери и колегите му решават да го определят количествено чрез комбиниране на медицинска документация на 5 499 пациенти с COVID-19, хоспитализирани между 1 март и 5 април.

Те откриват, че бъбречната недостатъчност се появява рано, като 37,3% от пациентите пристигат в болницата с отказали бъбреци или развиват състоянието в първите 24 часа от приемането му.

В много случаи бъбречната недостатъчност е възникнала по времето, когато тежко болни пациенти трябва да бъдат поставени на вентилатор, допълва Джавери.

Сред повече от 1000 пациенти, които трябва да бъдат поставени на вентилатор, около 90% развиват остра бъбречна недостатъчност.

Това в сравнение с 21,7% от 925 пациенти, които са развили състоянието, но не се нуждаят от механична помощ при дишане.

Много болните пациенти често развиват бъбречна недостатъчност, тъй като състоянията им стават все по-тежки, каза Джавери.

"Не е специфично за COVID-19. Това повече е свързано с това колко си болен", обяснява той.

Въпреки това познаването на дела на пациентите в риск от това състояние може да помогне на болниците, тъй като те планират оборудване и персонал, необходими за бъдещи коронавирусни пикове.