Над 4100 арестувани на протестите в САЩ, скриха Тръмп в бункер

Актуални новини
13:15 - 01 Юни 2020
2701
Над 4100 арестувани на протестите в САЩ, скриха Тръмп в бункер

Общият брой на арестуваните за последните дни на протести в САЩ, предизвикани от смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, достигна 4100 души, предава американската медия АBC News. 

Сблъсъците между полиция и протестиращи продължават на някои места, включително в Ню Йорк. Междувременно в Бостън автомобил се е врязал в тълпа от протестиращи. Според полицията няма тежко ранени в инцидента.

Във Вашингтон масовите протести станаха причина за мобилизирането на всички местни служби за сигурност, включително целия състав на националната гвардия в столицата - общо 3400 военнослужещи. Те обаче няма да носят оръжия и ще подпомагат дейността на местната полиция.

Секретните служби - за да осигурят безопасността на президента Доналд Тръмп, го принудиха да слезе в подземен бункер, докато стотици протестиращите крещяха най-различни ругатни и хвърляха димки и бутилки пред Белия дом, пише The New York Times. Бункерът се е използвал в миналото при терористични актове.

Протестиращи създадоха безредици и в Лос Анджелис, Сан Франциско, Ню Йорк, Бостън, Детройт, а също така в Торонто и Лондон.

В Атланта двама полицаи бяха уволнени заради злоупотреба със сила по време на ареста на двама студенти в събота, 30 май, по време на протестите в града. Според видеокадрите от инцидента полицаите са използвали електрошок, след което насилствено са издърпали двамата младежи от автомобила им.