Над 600 мигранти прекосяват Ламанша за един ден

Свят
17:41 - 13 Юни 2023
1525
Над 600 мигранти прекосяват Ламанша за един ден

Повече от 600 мигранти са прекосили Ламанша и са стигнали до Великобритания за един ден, което бележи рекорд за тази година, пише БиБиСи, позовавайки се на съобщение от британското Министерство на вътрешните работи.

Това се е случило в неделя. Засечените 616 чужденци са идвали от Франция в 12 малки лодки. Предишният дневен максимум за прекосяващи мигранти към Великобритания за един ден за тази година беше 497 души на 22 април.

Общият брой на прекосилите мигранти тази година е повече от 8000, което е с около 2000 по-малко в сравнение със същия период миналата година. Миналата седмица в Дувър, министър-председателят Риши Сунак каза, че планът му за намаляване на броя на мигрантите, пресичащи Ламанша с лодки, работи и броят им е намалял за първи път с една пета. По думите му, албанците пристигащи в страната са намалели с 90%.

Според Тим Лоутън, депутат и член на комисията по вътрешни работи, това намаляване няма да е окончателно. Той добавя, че французите трябва да арестуват мигрантите по плажовете, а не просто да конфискуват лодките им. "Трябва да имаме правилно определени безопасни и законни маршрути, така че законно търсещите убежище да могат да кандидатстват от чужбина", добавя той.