Над 70 държави са потвърдили участие в срещата за Украйна в Швейцария

Кремъл определи форума като "безсмислен"

Актуални новини
14:20 - 28 Май 2024
2054
Над 70 държави са потвърдили участие в срещата за Украйна в Швейцария

"Над 70 страни от цял свят са потвърдили до този момент участието си на срещата на върха в Швейцария за Украйна" - така говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано отговори на въпрос във връзка с опасенията, че форумът може да се провали под натиска на Владимир Путин.

Украинският президент Володимир Зеленски, който е в Брюксел, подчерта, че особено е важно присъствието на американския президент Джо Байдън и заяви, че отсъствието му ще бъде "аплодисмент за руския държавен глава".

Стано каза още, че ЕС работи заедно с Швейцария и другите си партньори, за да осигури присъствие на възможно най-високо ниво и от възможно най-много държави. Той определи срещата като "мирното събитие на годината" и подчерта, че опитите на Владимир Путин да го подкопае чрез паралелни събития показва страха му от нейното провеждане.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че срещата ще бъде "абсурдна", тъй като Русия не е поканена на нея.

"От наша гледна точка конференцията е напълно безнадеждна с оглед на намирането на начини за разрешаване на конфликта около Украйна", заяви той.