Надежда Йорданова и колегите й от ЕС с общи действия срещу екстремистите и расистите

Политика
17:21 - 04 Февруари 2022
1713
Надежда Йорданова и колегите й от ЕС с общи действия срещу екстремистите и расистите

Министрите на правосъдието на държавите-членки на ЕС провеждат неформална среща в Лил, Франция. Водеща тема на дискусиите е включването на речта на омраза и престъпленията от омраза в списъка на така наречените "европейски престъпления".

Целта е да се даде единен отговор на нарастващите заплахи за правата на европейските граждани, предизвикани от екстремистки, расистки и хомофобски изказвания срещу отделни лица, малцинствени общности и групи, които ги стигматизират и често водят да психически тормоз и физически посегателства.

В дискусиите се включиха и водещи интернет платформи като Гугъл и Мета-Файсбук. Те представиха опита си за премахване на незаконното съдържание онлайн в сътрудничество с правосъдните органи. В изказването си министър Надежда Йорданова подкрепи инициативата на Европейската комисия за включване на престъпленията на омраза и мотивирани от омраза. Тя подчерта нуждата от ефективно противодействие на речта на омраза срещу малцинствени групи, която засяга демократичните устои на обществата. Открои нуждата от единен подход при хармонизиране на този род тежки посегателства срещу правата и свободите, защитени от европейските норми. В тази връзка  българският министър на правосъдието подчерта нуждата от скорошно приключване на преговорите в ЕС по пакета за събиране на доказателства в електронен вид и законодателството за дигиталните услуги.

Приемането на посочените нормативни инструменти ще улесни и работата на правоприлагащите органи при разследване на различни видове престъпления, в т.ч. и на престъпленията от омраза, които все повече се извършват в електронна среда. Министрите се обединиха около нуждата от европейски подход при инкриминиране на престъпленията на омраза. Отдадоха почит на жертвите на нацизма, чрез специално излъчен филм за Холокоста, изготвен с приноса на всеки един от тях.

Министрите на правосъдието обсъдиха и необходимостта от координиране на системите за сигнали за изчезнали и отвлечени деца. Навременното информиране на обществеността чрез специално създадени платформи в социалните мрежи ще подобри процеса на откриване на изчезналите деца и ще подпомогне правоохранителните органи за тяхното издирване и връщане в семействата им.