Надежда Йорданова не казва кога ще поиска оставката на Гешев

Не съм предубедена към ВСС, ще си свърши работата, заяви правосъдният министър

Политика
12:16 - 16 Февруари 2022
1050
Надежда Йорданова не казва кога ще поиска оставката на Гешев

След решението на Конституционния съд, че правосъдният министър има основание да иска оставката на главния прокурор, днес в парламента министър Надежда Йорданова отказа да обяви кога ще внесе искането за предсрочното отстраняване на Иван Гешев, съобщава БНТ.

"От вчера след обнародването на решението на Конституционния съд в държавен вестник тече тридневният конституционно установен срок за влизането му в сила. Той ще влезе в сила в края на седмицата. От тук насетне възможно най-скоро ще внеса своето предложение в Пленума на ВСС", каза Йорданова.

На въпрос дали подкрепя мнението на президента, че този състав на ВСС не може да вземе рационално решение, министър Йорданова каза, че не може да е предубедена - "Като министър на правосъдието, аз не мога да подлагам на съмнение това че, съответен орган ще приложи закона такъв какъвто е, така че не мога да предполагам и да подхождам с предубеждения спрямо съответните процедури."

Попитана "Ако хипотетично бъде приета оставката, има ли време този Висш съдебен съвет съвет да избере нов прокурор?" Йорданова отговори: "Ние не говорим за оставка, а за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. Нека да видим в какви срокове ще бъде разгледано моето предложение, след това ще коментираме."

Министърът коментира и казуса "Барселонагейт". "Тези документи не са в Министерство на правосъдието. Не мога да коментирам", заяви Надежда Йорданова.