Наглост: Кръчмите   искат 9% ДДС

Хотелиерите настояват за облекчена ставка не само върху нощувките, но и върху храната

Политика
22:20 - 20 Март 2019
2353
Наглост: Кръчмите искат 9% ДДС

Родните хотелиери и ресторантьори ще поискат от правителството ставката на ДДС в сектора да стане твърдо 9%. В момента тя е толкова, но само за хотелското настаняване. Браншът иска намаления данък да важи и за ресторантите и другите туристически услуги. Асоциацията се аргументира с практиката в 18 европейски държави, в които туризмът е определен като приоритетен отрасъл.

"Има сериозен недостиг на работна ръка, а в същото време липсва ресурс за увеличение на възнагражденията", заяви председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров. Затова, според него, трябва да се върви към намаляване на ставката.

„Ние тези средства не искаме да ги приберем в нашия джоб, а да ги пренасочим към по-високи прагове на заплащане, по-високи социални осигуровки. Разбира се, като повишим заплатите, ще има по-висок данък общ доход от служителите“, отбеляза той.

Според Атанас Димитров наемането на работници от чужбина също е вече проблем за българските хотелиери и ресторантьори. „Традиционно вече няколко години се вкарват работници от Украйна, Молдова… Въпросът е, че се появява конкурентни предложения – Гърция офертира, Турция офертира, арабски емирства, Дубай офертират. Вдигат цените и там“, каза Димитров. И съобщи факта, който е ясен отдавна - служителите в бранша търсят по-добро заплащане навън и трябва да се земат спешни мерки, защото държавата инвестира в образованието им.

Надали исканията на хотелиерите ще срещнат разбиране от властта. Най-малкото това не би било справедливо към останалите участници в икономиката, които си плащат съвестно 20% ДДС. Скандално е, че облекчения няма за книгите и учебниците, както е навсякъде по света, както и за лекарствата, въпреки че българите са сред най-бедните и болните в Европа.

Специалната облекчена данъчна ставка от 9% за хотелското настаняване бе приета от правителството на Тройната коалиция през 2006 г., когато премиер бе Сергей Станишев. Публична тайна е, че неоценимия подарък за сектора бе направен от тогавашните управляващи заради лобизма на основните играчи в туризма в ония години - Георги Гергов, член на БСП и председател на пловдивската организация на партията столетница, и арестувания наскоро за данъчни измами в Барселона Ветко Арабаджиев.

Сега от хотелиерския бизнес, който е сред най-привилегированите в държавата, настояват облекченията за ДДС да обхванат и кръчмите и дискотеките, което е меко казано, нахално.