Наглост: "Артекс" се оплакаха, че "ще загубят милиони"

Актуални новини
20:03 - 09 Април 2019
5613
Наглост: "Артекс" се оплакаха, че "ще загубят милиони"

Скандалната строителна компания „Артекс”, която се оказа, че е продала апартаменти на хора от властта срещу „приятелски” цени, в пъти под официално обявените, се ожали, че ще загуби много пари от спирането на небостъргача си „Златен век”, ширнал се срещу хотел „Маринела” в столичния квартал „Лозенец”.

Окончателното спиране на строежа на сградата ни  ще причини „вреди в размер на десетки милиони" на строителната компания, пишат от „Артекс". От фирмата смятат, че са „неволен заложник на предизборната политическа обстановка" и че решението за спирането на проекта им в столичния кв. "Лозенец" е взето с цел „удовлетворяване на желанието на министър-председателя Бойко Борисов да се представи като едноличен гарант за опазване на обществения интерес". Дават и заявка, че ще търсят правата за имуществени щети в съда.
Това се казва в писмо на дружеството на архитектите Мирянови, адресирано до Борисов, президента Румен Радев, омбудсмана Мая Манолова, министъра на регионалното развитие Петя Аврамова, шефа на ДНСК Иван Несторов, кмета на София Йорданка Фандъкова и главния архитект Здравко Здравков с „молба за съдействие и градивност и безпристрастност”.
Писмото е провокирано от поредната промяна в позицията на институциите по повод валидността на разрешението за строеж за „Златен век". В понеделник, 8 април, министърът на регионалното развитие Петя Аврамова обяви, че ДНСК ще спре окончателно изграждането на гигантската 34-етажна сграда до хотел „Маринела", тъй като нямала валидно разрешение за строеж. Заповедта за спиране е факт на 15 април. Решението за това бе взето след среща при премиера Бойко Борисов с представители на протестиращите срещу сградата от инициативния комитет „Лозенец".
Още в понеделник арх. Пламен Мирянов-младши изпрати писмо до премира, в което казва, че въпреки опитите му да получи покана за разговора, не е поканен да изложи гледната точка на компанията, която смята, че има валидно разрешение за строеж до 2020 г. Във вторник писмо до институциите от името на „Артекс" изпрати майката на Пламен Мирянов и съсобственичка в компанията арх. Весела Мирянова. То е придружено с правно становище на проф. Иван Русчев, в което се посочва, че разрешението за строеж на "Златен век" е валидно до януари 2020 г.

„Заповедта за спиране на строежа ще причини вреди в размер на десетки милиони. Да, компанията има право и ще предприеме мерки за защита, включително по съдебен ред. Но кой ще понесе отговорността от присъждане на обезщетение в полза на дружеството? Цената няма да бъде платена от лицата, издали незаконосъобразни актове, а от българския данъкоплатец. За „Артекс" като изцяло българска компания тази перспектива е неприемлива. Затова разчитаме, че Вие ще проучите обективно случая и ще реагирате адекватно в създалата се ситуация", пише в писмото, подписано от арх. Весела Мирянова.

Както Lupa.bg съобщи единствен още преди седмица, компанията вече е продала десетки апартаменти в одиозната си сграда. По високите етажи цената достига фамозните 9000 лева на квадратен метър! Иначе на по-ниските етажи има апартаменти, които вървят "само" по 2300 евро квадрата, или около 4500 лева.
Изчисленията показват, че ако всички апартаменти бъдат продадени на цени по оферта, дружеството ще инкасира над 350 милиона лева. Официалните разходи по строителството на сградата не надхвърлят сумата от 42-45 милиона лева, обясни експерт по строителство пред Lupa.bg.