Наглост: "Златен век" била законна

ДНСК не видя проблем в небостъргача на "Артекс" до хотел "Маринела", имал само "леки отклонения и нарушения", а арх. Весела Мирянова сама си била и строител, и надзор

Актуални новини
16:48 - 28 Март 2019 (обновена)
5411
Наглост: "Златен век" била законна

ДНСК не видя никакъв сериозен проблеми с валидността на строителното разрешително на нашумялата с евтините апартаменти за хора от високите етажи на властта фирма „Артекс" за изграждането на зданието „Златен век", ширнало се до столичния хотел „Маринела".

Ведомството обаче открило отклонения от инвестиционния проект, заради което временно ще бъдат спрени строителните дейности в онези части, където са констатирани неизпълнени шахти за платформи за подземния паркинг. Установено било още, че собственичката на „Артекс” арх. Весела Мирянова е едновременно проектант, изпълнител на строежа и строителен контрол, което е конфликт и нарушение, обяви на извънредна пресконференция в четвъртък шефа на ДНСК Иван Несторов. Глобата за конфликта на интереси между строителя и надзора е от 30 000  до 150 000 лева, но тепърва ще се уточнява каква ще е наложената санкция.

Само преди ден архитектът на София Здравко Здравков даде да се разбере, че разрешението за строеж за небостъргача е изтекло през ноември 2017 г. До ноември 2018 г. собственикът на имота – дружество, свързано с компанията „Артекс", е можело да поиска презаверка на документа, но това не е направено. Според шефа на ДНСК Иван Несторов обаче сградата има напълно редовни строителни книжа и няма причина построяването й да бъде спряно.

„Арх. Здравков казва, че според него сградата е изгубила правно действие, тъй като едногодишният срок за право на строеж с всички удължавания е до ноември 2018 г. Аз съм съгласен с него, но има практика на ВАС за подобни казуси, където съдът се е произнесъл, че с всяко допълване на разрешението за строеж, автоматично се удължава и срокът на разрешението на строеж", обясни началникът на ДНСК. По думите му последното допълване на разрешението за строеж на сградата е от август 2018 г. и става със заповед на главния архитект на София Здравко Здравков. Поредната проверка на ДНСК обаче открила отклонения от одобрения инвестиционен проект, заради което санкцията е в размер на до 10 000 лева

Така трябва да изглежда сградата "Златен век" при завършването си. Небостъргачът се издига напук на всички правила в сърцето на София, до хотел "Маринела"

"Становището на ДНСК от 28 март 2019 г. прилича по-скоро на акробатика, достойна за цирк Балкански, отколкото за държавна институция", коментираха в остро писмо до медиите от инициативния комитет срещу изграждането на високата сграда на ул. "Златен рог" 10. Те отново поискаха незабавно спиране на строежа и привеждането му с изискваниятя на действащия устройствен план за района. Той допуска максималната височина на сграда да е 26 метра.
От инициативния комитет настояват за оставката на директора на ДНСК арх. Несторов заради бездействието на институцията по отношение на одиозната сграда "Златен век".