НАГЛОСТ: Транспортният министър си монтира НСО лампи на джипа незаконно (СНИМКИ)

Общество
17:40 - 20 Април 2022
9708
НАГЛОСТ: Транспортният министър си монтира НСО лампи на джипа незаконно (СНИМКИ)

Министърът на транспорта Николай Събев скандализира служителите си, като незаконно постави НСО-лампи на предното стъкло на луксозния си частен джип, за да се движи по улиците на София и артериите на страната в специален режим.

Тройката ЛЕД-лампи, позиционирани пред шофьорското място, позволяват на Събев да присветва на движещите се пред него автомобили така, че да изтласква по-бавните водачи по скоростните отсечки или по преценка да минава "на червено".

Специален режим на движение ползват по Закона за движение по пътищата единствено линейки, шефове на секретните служби, председателят на НС и неговите заместници, охранявани лица от НСО, някои шефове на дирекции в правосъдното министерство, Военна полиция, както и Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", шефът на КПКОНПИ, тол колите при АПИ, и главните дирекции на МВР. Всички тези коли са служебни, но не и частни, което изключва поставянето на сигнална техника в луксозния джип, собственост на Събев. 

Освен това спецрежимът се ползва само по предназначение, по спешност и де факто, по изключение. 

А според наредбата на вътрешния министър, вменена му по закон, "Специалният режим на движение на моторните превозни средства се използва само при служебна необходимост и във връзка с изпълнението на задачи, произтичащи от спецификата на дейността". 

Самият Събев има право на служебен автомобил от НСО по закона за службата като член на Министерския съвет, но не и да поставя синьо-червени сигнализационни светлини на частната си кола.

Освен това НСО не разполага с возила от лигата на транспортния министър - Мерцедес АМG-GLE, почти последен модел. Цената му на старо варира между 100 и 300 хиляди лева, при това за базисно оборудване.