Най-бързият карикатурист: Светът е карикатура

През 1995 г., на Международния фестивал на карикатурите в пресата в Сент-Естев, Франция, Щефан Попа поставя световен рекорд по издръжливост - 1527 цветни портрета за десет дни и десет нощи

Новини
11:58 - 09 Декември 2023
2629
Най-бързият карикатурист: Светът е карикатура

“Светът, в който живеем е карикатура”. Това разказва за БТА най-бързият карикатурист в света - румънецът Щефан Попа. 

Попа е роден на 11 юни 1955 г. в Карансебеш в Румъния. Започва да рисува на 5-годишна възраст, още преди да се е научил да пише. На 7 е, когато първата му карикатура е публикувана в местен вестник. През 1969 г. публикува в единственото хумористично списание, издавано при режима на Николае Чаушеску - „Urzica“. Тогава започва да участва в национални и международни изложения и преминава границите на Балканите, а и на Желязната завеса. 

На 19-годишна възраст е открит от президента на фестивала “Confolens”. Пътуванията му във Франция ще го накарат да обикне универсалната карикатура, с което започва и професионалната му кариера. През 1980 г., когато завършва Политехническия университет в Тимишоара, става официален карикатурист на фестивала “Confolens”, а след това и на други международни фестивали. Междувременно завършва и Академията за визуални изкуства в Поатие, Франция.

През 1990 г. печели стипендия на ЮНЕСКО и издава първия си албум със сатирична графика. От този период нататък започва да работи в тясно сътрудничество с известни художници и карикатуристи като Салвадор Дали и Джери Робинсън (създател на Супермен и Батман). 

През 1995 г., на Международния фестивал на карикатурите в пресата в Сент-Естев, Франция, поставя световен рекорд по издръжливост - 1527 цветни портрета за десет дни и десет нощи. На 17 октомври същата година успява да надмине световния рекорд за скорост за един час, който принадлежи на белгиеца Емил Робин (106 карикатури за час), като прави 131 карикатури за час и е обявен от Рекордите на Гинес за най-бързия карикатурист в света. На същия фестивал успява да счупи собствения си рекорд, като рисува 2772 цветни карикатури за десет дни и десет нощи. 

През 2009 г. в Асизи (наричан Градът на мира, мястото, където е роден св. Франциск, основателят на Францисканския орден), Попа е обявен за рицар Пазител на мира (Cavaliere Guardiano di Pace) - титла, давана на престижни личности от Международната конфедерация на рицарите кръстоносци. Удостоен е и със званието Рицар на честта за културни заслуги, като почетен гражданин на 26 града в Румъния. В родината си основава и Академията за карикатура. Той е и културен посланик на Тимишоара - градът, в който живее от 45 години и който е Европейска столица на културата. 

Попа е направил портрети на повече от 200 държавни глави. Рисувал е Борис Елцин, Жак Ширак, Бил Клинтън, Хелмут Кол, Едуар Баладур, Бил Клинтън, Джими Картър, Роналд Рейгън, Джордж У. Буш, Владимир Путин, Франсоа Митеран, Тони Блеър, Вацлав Хавел, Силвио Берлускони, Барак Обама и много други.

,,Обичам да стигам направо до сърцето на хората чрез изражението на очите им. Ако видя някой да се усмихва или да избухва в смях, може да го/я нарисувам по-тъжен, отколкото е в действителност. Бих уловил за секунда неговата меланхолия, добре прикрита от усмивката му. Освен това човек, който изглежда зает единствено със себе си, може всъщност да е щедър по душа и аз ще го усетя и предам”, споделя Попа. За това, че е тънък познавач на хората и има подход към тях, говорят и фактите. Румънецът е единственият карикатурист в света, допускан на срещи на върха на НАТО.

“Бил съм рамо до рамо с най-големите държавни мъже. Допускали са ме в най-охраняваните зони за сигурност, там, където пресата няма достъп, там, където е забранено да правиш снимки. Дължа това на Рей Хено - председател на военния комитет на НАТО през 2004 г. Дойде при мен и ме помоли да му направя карикатура в профил. Направих му и в профил, и в анфас. И той ми каза “Идваш с мен”. Така започна всичко. И оттогава нататък влизах на срещите на върха на НАТО без да минавам проверки за сигурност”, спомня си Попа.

Той е и единственият на планетата, който е направил портрети на всички папи. Затова често го наричат и карикатуриста на Ватикана.

Сред най-близките му приятели са първият директор на Балшой театър Игор Моисеев и редакторът на “Шарли Ебдо” Стефан Шарбоние, който е убит при нападението срещу редакцията на сатиричния вестник на 7 януари 2015 г.

Попа има верни другари и от другата страна на Дунав. “Бил съм в България. Мисля, че Стефан Деспотов се казваше най-добрият ви карикатурист. Правил съм карикатури на вашия цар Симеон Сакскобурготски”, казва гордо румънецът и ми показва диплома от Съюза на българските художници - секция “Карикатура” от 23 декември 2022 г. Подписана е от неговия добър колега и приятел Валери Александров и е за ценен принос в развитието и популяризирането на румънската, европейската и световната карикатура и за уважението му към труда на художниците.