Най-бързият пианист в света “взриви” НДК

В двойно шоу снощи Хаваши представи новия си музикално-светлинен спектакъл

Нещо за четене
15:35 - 13 Ноември 2022
11293
Най-бързият пианист в света “взриви” НДК

Впечатляващо музикално-светлинно шоу представи пред българската си публика снощи в НДК унгарският пианист Хаваши. Музикантът и трупата му буквално взривиха пълната до краен предел Зала 1 на Националния дворец на културата. При това два пъти.

Хаваши е възпитаник на световноизвестната музикална академия “Ференц Лист” в Будапеща, със задълбочени познания по класически традиции, стремящ се да направи класическите инструменти подходящи за съвременната епоха. За българската си публика снощи той сподели, че като малък е имал две мечти. Едната е била да стане рок звезда. Но става класически пианист — свири от 4-годишен на пиано.

И се превръща в звезда от световна величина — през 2009 г. е записан в Книгата за рекорди на Гинес като най-бързия пианист в света.

В София Хаваши дойде с програмата си „HAVASI Symphonic Concert Show“ и изпълни някои от новите си композиции, включени в предстоящия му албум (включително две световни премиери на свои композиции).

Концерти на Балаш Хаваши се превръщат в спектакъл със светлинни ефекти, визуални елементи и мултимедия

Хаваши е свирил своите оригинални композиции в някои от най-престижните концертни зали по света, като Карнеги Хол в Ню Йорк, Барбикан център в Лондон и Операта в Сидни.

Музиката му е симбиоза между класическа и рок музика и унгарски фолклор. 

Той е един от малкото съвременни композитори с харизма на рок звезда, който може да напълни огромни стадиони, като Винер Щатхале, Мерцедес-Бенц Арена в Берлин, Таурон Арена в Краков или Уембли Арена в Лондон...

Концертното шоу на ХАВАШИ обединява соло пиано, множество изключително талантливи солисти на световната музика и рок барабани на една сцена. Артистите пренасят публиката на увлекателно пътуване през непрестанно разгръщащи се музикални сцени. Различните настроения предоставят на публиката запомнящо се силно преживяване, като возене на влакче от емоции, подсилено от най-новите технологии в озвучаване, сцена, осветление и видео проектиране.

Музикантът съчетава синтезатори със симфонична музика, рок барабани и цигулки

Програмата се състои от 100% оригинални произведения на един от най-завладяващите и многостранни млади композитори в наши дни: Хаваши. Неговата иновативна музика е различна от всичко, което сте чували преди; едновременно свежа, страстна и забавна. Уникалният му музикален стил съчетава дълбочината и дисциплината на класическата музика с ослепителното разнообразие на световната музика и чистата сила на рока.

Музикантът вече е гостувал в София в предпандемичната 2019 година.

Визуализацията на спектакъла е на  американския креативен режисьор Брайън Бърк и на френския визуален дизайнер Жил Папан

Хаваши е един от малкото съвременни композитори с харизмата на рок звезда, който може да напълни огромни стадиони като "Винер щатхале", "Мерцедес-Бенц арена" в Берлин, "Таурон арена" в Краков или "Уембли" в Лондон

СНИМКИ: Светломир Стоянов