Най-богатият в Украйна брои €200 млн. за къща във Франция (СНИМКИ)

Личности
19:38 - 28 Януари 2020
4093
Най-богатият в Украйна брои €200 млн. за къща във Франция (СНИМКИ)

Ринат Ахметов, най-богатият човек в Украйна, се сдоби с една от най-скъпите къщи в света: Villa Les Cedres, в Saint-Jean-Cap-Ferrat (Франция), за която е платил 200 милиона евро на италианската компания „Давид Кампари-Милан”. Новината съобщи „Файненшъл Таймс”, цитиран от испанския вестник „Ел Паис”.

Богатството на Ахметов се оценява на около 16 милиарда щатски долара, според списание „Форбс”. Сред множеството скъпи имоти, притежание на Ахметов, е апартамент в парка One Hyde в Лондон – един от най-скъпите квартали в британската столица, на стойност 137 милиона паунда (162 милиона евро).

Ахметов е собственик на компанията „Систем Кепитал Мениджмънт“, чрез която е извършил покупката на къщата, притежава дял и в минно-металургичната компания „Метинвест Груп“.

Кампари обяви продажбата на имота миналата година, а източници, близки до бизнесмена, потвърдиха операцията в понеделник. Компанията на Ахметов не иска да разкрие дали украинецът ще използва имота като частна резиденция.

Ахметов е собственик и на клуба Шахтьор (Донецк). Историята на възхода на Ринат Ахметов естествено е обвита в тайнство. Според списание „Форбс” неговото лично състояние възлиза на около 16 милиарда щатски долара. Списанието го класира на 39-о място сред най-богатите хора в света.

Ахметов е собственик на огромен конгломерат от фирми, печелещи добре в мините, в сферата на стоманодобива, финансовите институции и медиите.