Най-големите погубени таланти

Кариерата на някои футболисти от световно ниво завърши с пълен крах

Новини
21:00 - 06 Септември 2022
9371
Най-големите погубени таланти

"Когато хората успяват, това се дължи на упорита работа. Късметът няма нищо общо с успеха" - Диего Марадона

"Трябва да се бориш, за да постигнеш мечтата си. Трябва да се жертваш и да работиш усилено за нея" - Лионел Меси

"Успехът не е случайност. Той е плод на упорита работа, постоянство, изучаване, жертви и най-вече любов към това, което правиш или се учиш да правиш" - Пеле

Младите играчи би трябвало да обърнат внимание, че трима от най-добрите играчи на всички времена признават упоритата работа като причина за успеха си. Това са мъже, които са смятани за най-талантливите футболисти на своите поколения, но отчитат жертвоготовността и отдадеността на занаята като причина за успеха си.

Има и такива, които може би са имали таланти, подобни на тези на Меси или Роналдо, но не са успели да се възползват максимално от съвсем очевидните си умения.

Ще ви представим 10 от най-големите пропилени таланти във футбола, разбира се, без да са подредени по конкретен начин.

1. Адриано

Кръстен от феновете на Интер - Императора, светът на футбола не знаеше за зашеметяващия крах, който щеше да сполети кариерата на Адриано. Високият, мощен нападател беше надарен с невероятен контрол и дрибъл, които, добавени към мощния му ляв крак, често караха противниковите защитници и вратари да изглеждат смешни.

През сезон 2004/05 той се преврна в звездата на италианския футбол, далеч от бедността на фавелите в Рио де Жанейро, в които израства. Смъртта на вдъхновяващия му баща - Алмир, в края на 2004 г. обаче поставя началото на трагична спирала надолу, за която Адриано признава: "Баща ми винаги ме е подкрепял. Той обичаше да ме гледа как играя. Без него започнах да удавям всичките си проблеми в алкохол. Пиех много и не можех да не излизам навън".

Интер продължава да работи с бразилеца, но след няколко периода под наем, в които редовно се появяват проблеми с теглото и дисциплината, през 2009 г. Адриано разтрогва договора си и се отказва от футбола.

Въпреки това той подписва с клуба, чиито юноша е - Фламенго, а по-късно с Рома, Коринтианс и Маями Юнайтед - все клубове, които се борят да не допуснат проблеми с нападателя.

Императора е паднал.

2. Адел Таарабт

"Той има способностите на Ди Канио или на някой друг. Когато дойде тук, го наричаха следващия Зидан" - това са сравненията, които Хари Реднап прави с Адел Таарабт, и той е наясно, тъй като е ръководил мароканеца през шест от десетте си години във футбола.

Англичанинът първо тренира Таарабт в Тотнъм, а по-късно го довежда в Куинс Парк Рейнджърс, когато Реднап става мениджър на лондончани.

Дотогава обаче мнението на англичанина се е променило значително и той казва: "Той не е контузен. Той не е здрав. За съжаление, не е в състояние да играе футбол. Не мога да защитавам хора, които не искат да тичат и да тренират и са с наднормено тегло."

Способностите на Таарабт никога не са били поставяни под съмнение, той е надарен с копринени дрибльорски умения, съчетани с левия крак, който стана известен във Висшата лига и Чемпиъншип с някои зашеметяващи голове.

Въпреки това фактът, че КПР с удоволствие позволиха на мароканеца да премине в Бенфика, като го освободиха от договора му, показва колко много е паднало нивото му от първите си дни и колко много е пропилял несъмнените си способности.

32-годишният футболист все още играе в Португалия в Бенфика.

3. Рикардо Куарешма

Докато младият Кристиано Роналдо се изявяваше в Манчестър Юнайтед, имаше друг невероятно талантлив португалски играч, който премина от Спортинг Лисабон в Барселона. На 18-годишния Куарешма, който притежаваше редица ослепителни умения, а светът беше в краката му.

Липсата на убедителни изяви, съчетана с разправии с мениджъра Франк Рийкард, означава, че Куарешма трябва да подаде молба за трансфер и се завръща в Португалия, този път в Порто.

Въпреки някои отлични представяния, егоизмът в играта на Куарешма попречи на кариерата му, като съотборниците му често бяха критични към него.

Тази тенденция продължи, когато той подписа с Интер на Жозе Моуриньо, което не се хареса на бившия шеф на Челси, който заяви: "Той е голям талант, но радостта, която изпитвам, виждайки начина, по който Ибрахимович работи за и с отбора, все още не изпитвам с Куарешма. Той ще трябва да се научи, иначе няма да играе."

През 2008 г. той е избран за най-лошия играч в Серия А, известен още като наградата Bibone d'Oro.

Куарешма започва странстваща кариера из Европа, като играе за Челси и Ал Ахли, преди най-накрая да се озове в турската Суперлига в Бешикташ. Понастоящем играе за Витория Гимараеш.

За някога считания за наследник на Луиш Фиго това беше неуспешен сезон.

4. Антонио Касано

Ако някога е имало прототип на италиански футболист, то това е Антонио Касано.

Неговият спиращ дъха стил на игра е "La dolce vita", изразена на футболния терен, но и прочутият му италиански нрав му пречи някога да достигне върховете на световния футбол.

Подвизите му като юноша на Бари му спечелват прозвището "Бижуто на стария Бари", а Рома плаща солидната сума от 30 млн. евро за безупречните му услуги.

Поредица от сблъсъци с клубната легенда Франческо Тоти и мениджъра на Рома - Фабио Капело, довеждат до това, че италианският майстор на спорта измисля термина "Касаната", за да опише своя темперамент - оттогава той става популярен сред журналистите, когато описват действия, насочени срещу отборния дух.

Касано заминава за Реал Мадрид, където става съвсем очевидно, че се интересува повече от други неща, а не от футбол.

Не е изненадващо, че италианецът слезе едно ниво надолу, преминавайки в Сампдория, а след това и в Милан. Касано не беше доволен от решението на Милан да продаде играчи като Тиаго Силва и Златан Ибрахимович и реши да се присъедини към съперника Интер.

Там също изпитваше трудности и често влизаше в конфликт с треньора. След един сезон в Интер преминава в Парма, а през 2015 г. отново се присъединява към Сампдория за трети път.

През юли 2017 г. се присъединява към Верона, но няколко дни по-късно решава да се оттегли от футбола. Същия ден дава пресконференция, на която заявява, че отменя решението си, но в крайна сметка отново извърта нещата и на 24 юли напуска клуба.

Въпреки че обяви завръщането си през 2018 г., Касано реши да дръпне завесите на кариерата си и се "пенсионира" същата година.

Слабо завръщане за един от най-талантливите футболисти на Италия от златното им поколение.

5. Андерсон

"Ако искам, мога да бъда велик играч" - когато Андерсон изрече тези думи през 2011 г., все още имаше надежда за буксуващата му кариера в Манчестър Юнайтед. Бразилецът дойде в на "Олд Трафорд" с огромни обещания, като спечели "Златната топка" на Световните първенства по футбол за юноши до 17 години, а след това през 2008 г. получи наградата "Златното момче" за най-обещаващ младеж.

"Той очевидно беше най-добрият играч, но имаше моменти, в които просто стоеше настрана" - това описание на изявите на Андерсон на Световното първенство за юноши до 17 години би трябвало да е предупреждение за верните фенове на Манчестър Юнайтед, но на тях не им пукаше, като кръстиха наследника на Пол Скоулс със скандиране, което го смяташе за по-добър от Сеск Фабрегас.

Скоро стана ясно, че всички, дори сър Алекс Фъргюсън, са били заблудени от таланта на бразилеца. Слуховете за големия му апетит и неинтелигентността му изтекоха от бивши звезди на Юнайтед като Рио Фърдинанд и Уес Браун, когато напускаха съблекалнята. В крайна сметка, след осем сезона и 181 мача, Андерсон напуска "червените дяволи", отбелязвайки едва девет гола.

Той повтори същите тези несъответствия в бразилския клуб Интернасионал, преди да премине в Адана Демирспор през 2018 г.

През 2020 г. той окончателно обяви оттеглянето си от футбола.

6. Джовани дос Сантос

Джовани дос Сантос напуска родното Мексико и преминава в академията на Барселона "Ла Масия" на 11-годишна възраст. Преминавайки през редиците на отбора заедно с Лионел Меси, мексиканецът наподобява повече стила на игра на Роналдиньо, отколкото на аржентинеца, което кара мнозина да го смятат за талант, който ще оформи бъдещия свят на футбола.

В крайна сметка Дос Сантос напуска Барселона с голям успех, като отбелязва хеттрик в последния си мач в Ла Лига, но е изкушен от перспективата да играе в първия отбор на Тотнъм.

Пристрастието му към светския живот обаче прекъсна кариерата му при "шпорите", а Хари Реднап заяви: "Ако можеше да минава през нощен клуб толкова добре, колкото и да подава топка, щеше да е добре. Той има много способности и фантастични умения. Изведнъж той закъсня в понеделник сутринта - разстроен стомах. Вероятно е бил в Барселона, където се е забавлявал някъде".

Поредица от периоди под наем в Ипсуич, Галатасарай и Расинг Сантандер завършва с постоянен трансфер от "шпорите" в Майорка през 2012 г. Имаше кратки проблясъци на възкръсване в Ла Лига с Майорка и Виляреал, но мексиканецът избра да се премести по-близо до родината си, подписвайки с ЛА Галакси в МЛС.

След това се присъединява към Клуб Америка през 2019 г. и все още играе за тях в Мексико.

Доста голямо изпадане в немилост за човек, който някога е бил смятан за наследник на Меси и Роналдиньо.

7. Ройстън Дренте

Кариерата на Ройстън Дренте би трябвало да бъде поучителна за всички млади холандски футболисти, които стават твърде големи за своите обувки. Някога смятан за един от най-горещите млади перспективни играчи във Фейенорд, нидерландецът премина през Реал Мадрид и Евертън, а сега се подвизава в отбора от Абу Даби - Банияс.

Левият бек беше представен на вярващите в Реал Мадрид заедно с Уесли Снайдер и беше смятан за заместник на Роберто Карлош, тъй като имаше сходни качества - бързина и мощен изстрел левия крак. След налагането на Марсело обаче той бе изпратен под наем в Еркулес и Евертън. Каузата на Дренте не беше подпомогната от грубото му отношение.

Размишлявайки върху престоя си във Висшата лига, Дренте откровено заяви, че се е провалил: "Случвало ми се е да се противопоставям на Дейвид Мойс, мислейки си, че имам право да говоря с него по този начин. Но като се върна назад, в повечето случаи той беше много прав за мен. Сега не мога да повярвам, че го провалих в Евертън. Моето отношение и лошият манталитет са причините да съсипя кариерата си там".

Дренте беше освободен от Реал Мадрид, за да подпише с руския Алания Владикавказ, който му позволи да премине със свободен трансфер и в Рединг. Английската страна също не можа да понесе нидерландеца, като го изпрати под наем в Шефилд Уензди, преди да го освободи.

Кариерата на Дренте тръгва стремглаво надолу и той подписва с турския Кайзери Ерчиеспор, след което преминава в Банияс, който го освобождава през 2016 г.

След прекъсване от спорта той се присъединява към Спарта Ротердам през 2018 г. с едногодишен договор.

След това се връща в Испания през 2021 г., като подписва с Расинг Мурсия.

8. Адриан Муту

Когато Челси плати 22,5 млн. евро за 24-годишния Адриан Муту, привържениците на италианския футбол не бяха изненадани, след като станаха свидетели на смъртоносните му умения в Парма.

Надарен с отлични умения за дриблиране и подаване, а Муту беше сравнен с легендарния Георге Хаджи.

Обещаващият старт на кариерата му в Челси обаче се проваля, когато клубът отстранява Муту заради лоша дисциплина и изцепки извън терена. Последва дълга съдебна битка, която завърши с искане от румънеца да плати обезщетение в размер на 14 млн. паунда.

За кратко кариерата на Муту се разгръща отново в Ювентус и Фиорентина, но "Ла Виола" отново страда от недискретността на Муту, като румънецът изтърпява едногодишна забрана за отказ от допинг тест.

Кариерата на Муту тръгва стремглаво надолу след освобождаването му от Фиорентина, като Чезена и Аячо са разочаровани от темпераментния характер на румънеца.

След завръщането си у дома с Петролул, Муту обяви оттеглянето си след осем месеца, преди да подпише изгоден договор като основен играч на Пюне Сити от индийската лига.

Той се завръща обратно в Румъния с Търгу Муреш и се оттегля от футбола през 2016 г.

9. Адам Джонсън

За Адам Джонсън се говореше, когато през 2010 г. той напусна Мидълзбро в посока Манчестър Сити, като интерес към него проявяваха няколко английски клуба. Смятан за най-яркото младо момче в английския футбол, крилото с левия крак скоро облече английската национална фланелка и се появи 12 пъти за "Трите лъва".

След като формата на англичанина започна да спада, се появиха слухове за купонджийски начин на живот, което доведе до разрив с тогавашния мениджър на Манчестър Сити Роберто Манчини. Джонсън решава да се откаже и да се премести в родния си клуб Съндърланд, за да поднови кариерата си, но не знае, че това ще се окаже крахът на кариерата му, а вероятно и на живота му.

Крилото не се раздаваше редовно на терена на "Стейдиъм ъф Лайт", но именно дейностите извън терена се оказаха неговата гибел. Осъден за набеждаване на непълнолетен фен, Джонсън е изпратен в затвора, където излежава шестгодишна присъда, като по този начин със сигурност слага край на професионалната си кариера на футболист.

По време на процеса Джонсън обвинява собствената си "глупост и арогантност", като казва: "Поставят те на пиедестал. Хората крещят името ти. Това е най-хубавото нещо на света. Всичко се прави за теб и получаваш много лесни неща".

10. Марио Балотели

Веднъж един италиански журналист описа кариерата на Марио Балотели с думите: "Странното при Балотели е, че тапите на шампанското хвърчат, когато пристига, но и когато си тръгва".

Талантът на италианеца не подлежи на съмнение, тъй като мениджъри от калибъра на Жозе Моуриньо, Роберто Манчини и Чезаре Прандели са се опитвали, но не са успели да използват уменията на Балотели.

Стивън Джерард дори стигна дотам да каже, че той е "грандиозно разхищение на талант", подчертавайки как Балотели играе за Италия с гордост и старание, докато едва се движи с фланелката на Ливърпул.

Изстъпленията на Балотели извън терена са добре известни, въпреки че напоследък клубовете започнаха да включват в договорите му клаузи за "добро поведение". Въпреки това Балотели продължава да търси светлините на прожекторите с публикациите си в социалните мрежи, като често раздухва гнездо на оси с коментарите си.

Италианецът беше описан като "неуправляем" от Жозе Моуриньо, а Юрген Клоп също му позволи да напусне Ливърпул.

След престои в Ница, Олимпик Марсилия, Бреша и Монца, Балотели в момента играе за Адана Демирспор в Турция.

Доста трагично състояние за играч, някога смятан за най-големия талант във футбола след Меси и Роналдо.