Най-голямото бедствие: гигантското сметище в Тихия океан

В северната част на океана отдавна се е образувало огромно бунище с размери 3 пъти колкото Франция. И никой не говори за това открито...

Нещо за четене
13:28 - 10 Юни 2019 (обновена)
24140
Най-голямото бедствие: гигантското сметище в Тихия океан

Една от най-строго пазените тайни от обществото наскоро беше огласена. Размерите на бедствието са колосални. Но за това никой няма да говори открито.

Не всеки знае, че в северната част на Тихия океан отдавна се е образувало колосално сметище. Специалистите го наричат “Голямото тихоокеанско сметище“, „Източния континент от боклук“ и други многозначителни имена. Но тези определения дори не приближават истинските размери на екологичната трагедия. Петното всъщност вече придобива размерите на континент и учените бият тревога, но тя е заглушавана целенасочено.

Изследователите са определили, че за последната година боклука е станал няколко пъти повече и днес площта му е 3 пъти по-голяма от територията на Франция. При това натрупаните пластмасови бутилки и пакетчета от целофан продължава да нараства.

Появата на Голямото тихоокеанско сметище беше предсказана още през 1988 г. От тогава всички запознати по високите етажи укриват истинските размери на бедствието.

Завесата започнаха да повдигат учени от САЩ, Франция, Италия, Русия и други страни. Те проследиха теченията на Тихия океан и плаващите по тях пластмаси и определиха, че по-голямата част от тези отпадъци, в крайна сметка, ще се натрупват на едно място. Тези прогнози се потвърдиха след няколко години, когато там от самолет се видя огромно сметище. Журналистите го нарекоха изключителен пример за замърсяването на световния океан.

Днес стана известно, че площта на сметището е вече над 1,6 милиона километра, а теглото на отпадъците надхвърля 100 милиона тона. Пластмасата не е подложена на биоразлагане и под влиянието на слънцето само се разпада на микроскопични частици.

Много морски животни ги консумират, като ги вземат за планктон. Най-малко 267 биологически вида страдат от консумирането на този боклук. Нещо повече – микроскопичната пластмаса сега е навсякъде, в това число в морските дарове, с които се храни човека. И така кръгът на ужаса се затвори. Ние отравяме с пластмасови отпадъци не само световния океан, но и самите себе си.

През последното десетилетие сме станали свидетели на все по-тревожни количества пластмаса в нашите океани. Всяка една година, повече от 8 милиона тона пластмаса попада в тях. Ако продължаваме да замърсяваме с тази скорост, до 2050 г. в океана ще има повече пластмаси, отколкото риба, бият аларма учените.

Но откъде идват всички тези пластмасови отпадъци? Повечето от тях се изливат в океана от реките. А 90% от общото количество пластмаса идва само от 10 от тях, според обстойно проучване. Чрез анализа на отпадъците, открити в реките и околния пейзаж, изследователите успяха да преценят, че само 10 речни системи носят 90% от пластмасата, която завършва в океана. Осем от тях са в Азия: Яндзъ; Инд; Жълтата река; Хай Той; Ганг; Pearl; Амур; Меконг; и две в Африка – Нил и Нигер.

Успяхме да покажем, че има определена връзка в това отношение“, казва д-р Кристиан Шмид, един от авторите на изследването на Центъра за изследване на околната среда в Хелмхолц. „Колкото повече отпадъци има във водосборния район, който не се изхвърля правилно, толкова повече пластмаса в крайна сметка попада в реката и поема пътя си към морето“.

Шмид и неговият екип установиха, че количеството пластмаса на кубичен метър вода е значително по-голямо в големите реки, отколкото в малките.

Яндзъ е най-дългата река в Азия и една от най-екологично важните реки в света. Речния басейн е дом на близо 500 милиона души (повече от една трета от населението на Китай). Той е и най-големият носител на пластмасово замърсяване на океана.

Напоследък обаче Китай полага усилия за ограничаване на отпадъците. В продължение на години страната внасяше милиони тонове рециклируеми отпадъци от чужбина, но нарастващата тежест за рециклирането у дома накара правителството да промени политиката си. Миналата година приключи вноса на „чужди отпадъци“. А тази година 46 китайски града започнаха да сортират отпадъците, за да достигнат 35% рециклиране до 2020 г.

Инд и Ганг, които текат през Индия, носят второто и шестото най-голямо количество пластмасови отпадъци в океана. Преди няколко години индийското правителство стартира проекта Namami Gange в опит да почисти Ганг, но наскоро Националният Зелен Трибунал, Индия, посветен на околната среда, заяви, че „нито една капка от Ганга не е била почистена досега“.

На срещата на ООН за околната среда през декември 2017 г. Индия заедно със 193 други държави подписаха резолюция за намаляване на пластмасовите отпадъци от морските води. Миналата година Националният Зелен Трибунал въведе забрана за пластмаси за еднократна употреба в Делхи. Докато неразграждащите пластмасови торбички вече са забранени в много държави...